Samfunn

Martin Kolberg (Ap) leder Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Lukket stortingsmøte om Riksrevisjonens rapport om terrorsikring

Stortinget må ha lukket møte om Riksrevisjonens rapport om terrorsikring. Regjeringen får flengende kritikk for arbeidet med å beskytte bygg og infrastruktur.

Publisert Sist oppdatert

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité vedtok på sitt møte tirsdag ettermiddag en åpen og en gradert innstilling i saken.

– Konsekvensen av det er at det blir et åpent og et lukket møte. Det lukkede møtet skal etter planen finne sted førstkommende mandag morgen. Det åpne møtet blir på tirsdag, sier komiteens leder Martin Kolberg (Ap) til NTB.

Han beklager at saken fikk dette utfallet.

– Vi har ment at dette hemmeligholdet ikke var nødvendig. Vi kunne unngått alt dette hvis regjeringen hadde forholdt seg til saken på en helt annen måte, mener han.

– Men Stortingets flertall har sagt sitt, og da blir resultatet det vi nå ser, konstaterer Kolberg.

«Sterkt kritikkverdig»

Riksrevisjonen rettet i sin rapport før jul kraftig kritikk mot regjeringens arbeid med terrorsikring av kritisk infrastruktur og viktige bygninger, såkalt objektsikring.

Tirsdag ble det klart at Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet, KrF og Miljøpartiet De Grønne mener regjeringens arbeid med objektsikring og beredskap er ”sterkt kritikkverdig”. Dette er det mest alvorlige begrepet kontrollkomiteen kan bruke uten å fremme mistillit.

Venstre skiller imidlertid lag med den øvrige opposisjonen og mener saken er "svært alvorlig og kritikkverdig", mens regjeringspartiene Høyre og Frp ikke er med på kritikken.

– De øvrige partiene sier det som har skjedd i forbindelse med objektsikringen, er sterkt kritikkverdig, og at regjeringen ikke har vist tilstrekkelig evne til å gjennomføre Stortingets vedtak, sier Kolberg.

Ble holdt hemmelig

I en stor undersøkelse i 2015 fant Riksrevisjonen det den omtaler som svært alvorlige mangler i arbeidet med sikkerhet og beredskap.

Ifølge rapporten er det ”sannsynlig at verken politiet eller Forsvaret, sammen eller hver for seg, vil være i stand til å utøve tilstrekkelig beskyttelse av viktige objekter når en trusselsituasjon tilsier det”.

Takket være KrF unngikk regjeringen i mai at Riksrevisjonens sammendrag av den hemmeligholdte rapporten ble avgradert av Stortinget. Dette sammendraget var ment for offentliggjøring, men Forsvarsdepartementet sa nei. Sammendraget ble imidlertid lekket til Dagens Næringsliv, som publiserte det.

Powered by Labrador CMS