Samfunn

Venezuelanske sikkerhetsstyrker trekker seg unna flammene etter en eksplosjon ved motorsykkelkolonnen deres i Altamira i Venezuela søndag. Flere soldater ble skadd, og politiet skal ha reagert med å kaste flere private motorsykler inn i flammene.

Maduro mener valget var en seier for revolusjonen

Valget på grunnlovsgivende forsamling i Venezuela var en seier for revolusjonen, mener president Nicolás Maduro. USA overveier nå sanksjoner mot landet.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er den største valgseieren i revolusjonens 18 år lange historie, sa Maduro i en tale til tilhengere i sentrum av Caracas natt til mandag.

Ifølge den statlige valgkommisjonen avga 8,1 millioner venezuelanere stemme i valget, 41,5 prosent av de stemmeberettigede.

– Nå har vi en grunnlovsgivende forsamling, slo Maduro fast.

Boikottet

Opposisjonen boikottet valget og har oppfordret til nye protester.

– Vi anerkjenner ikke denne svindelen, sa opposisjonsleder Henrique Capriles søndag kveld.

Opposisjonen mener valgsystemet var rigget til fordel til Sosialistpartiet og betegner avstemningen som et desperat fra Maduros side på å beholde makten i landet.

– Steg mot diktatur

De 545 representantene i den nye grunnlovsgivende forsamlingen får makt til å endre sentrale lover og oppløse nasjonalforsamlingen, der opposisjonen har hatt flertall siden 2015.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley som mener Venezuela er i ferd med å ta skritt mot å bli et diktatur.

– Maduros ulovlige valg er et steg mot et diktatur. Vi vil ikke akseptere en illegitim regjering. Det venezuelanske folket og demokratiet vil seire, tvitrer Haley.

Ifølge Reuters vurderer USA å innføre sanksjoner mot Venezuelas oljeindustri, men en kilde i Det hvite hus sier at det neppe vil bli snakk om stans i import av olje fra landet.

Mange drept

Minst ti mennesker ble ifølge myndighetene i landet drept i opptøyer og sammenstøt på valgdagen, blant dem en soldat og en lokal opposisjonsleder.

Ifølge opposisjonen ble 15 personer drept, men dette er ikke bekreftet fra annet hold.

232.000 soldater var utstasjonert for å opprettholde ro og orden, men flere steder kom det til harde sammenstøt med rasende demonstranter.

Varsler protester

Opposisjonen har oppfordret til nye protester denne uka, noe Maduro har lovet å slå hardt ned på.

Minst 120 mennesker er drept i sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter i Venezuela siden april i år.

Powered by Labrador CMS