Samfunn

Den katolske kirken i Trondheim.

Mer pengerot i den katolske kirken

Oslo katolske bispedømme mottok 141,5 millioner kroner i offentlig støtte i fjor, men revisoren går ikke god for hva pengene er brukt til.

Publisert Sist oppdatert

Bispedømmets nye revisor Roar Winge vil verken gå god for den inngående balansen, altså bispedømmets økonomiske situasjon ved starten av regnskapsåret, eller kostnadene i regnskapet, skriver Klassekampen.

Ifølge avisen er Oslo katolske bispedømme (OKB) landets største enkeltmottaker av tilskudd til trossamfunn utenom Den norske kirke.

I revisjonsberetningen heter det: «Bispedømmet har ikke tilfredsstillende rutiner for å sikre gyldigheten av kostnader i regnskapet. Det har vært manglende arbeidsdeling knyttet til kontroll, attestasjon og bokføring av inngående fakturaer, samt ved utbetalinger fra bank. Vi har følgelig ikke vært i stand til å fastslå hvorvidt det kunne være behov for å korrigere for disse beløpene».

Sindre-Jacob Bostad, som leder økonomi­styringen i OKB, sier til avisen at han er usikker på hva revisoren legger i «manglende arbeidsdeling»:

– Jeg vet ikke konkret hva revisor legger i det, men det er veldig viktig å påpeke at revisor ikke har funnet noen misligheter. Det er primært systemer og regnskapsrutiner dette går på.

I 2014 skrev Dagbladet at OKB i perioden 2010 til 2014 registrerte tusenvis av personer direkte fra telefonkatalogen, for så å søke statsstøtte for disse. Det er dette bispedømmet som håndterer medlemsregisteret for hele Den katolske kirke i Norge.

Kulturdepartementet har krevd at OKB betaler tilbake 40,5 millioner kroner i offentlig støtte. Bispedømmet svarte med å saksøkte staten for å få omgjort vedtaket, men tapte saken i tingretten i januar. Saken er anket til lagmannsretten.

Powered by Labrador CMS