Samfunn

Frans Timmermans

– Nå kan Polen i verste fall bli gjenstand for økonomiske sanksjoner

EU-kommisjonen sender "atombomben" mot Polen.

Publisert Sist oppdatert

EU-kommisjonen foreslår for første gang å ta i bruk artikkel 7 i EU-traktaten.

Artikkel 7 blir omtalt som «The Nuclear Option» og ble innført i 2000 i forbindelse med EUs innlemmelse av Øst-Europeiske land med en nær historie med autokratisk styre. Regelen skal sørge for at medlemslandene følger EUs krav til menneskerettigheter og godt styresett. Et land man mener bryter med disse rettighetene, vil kunne gis en advarsel og i siste instans strippes for stemmerett og bli gjenstand for sanksjoner.

– Dette er et uttrykk for bekymring, sier Jakub Gdzimirski forsker ved NUPI til Dagens Perspektiv. – Nå kan Polen i verste fall bli gjenstand for økonomiske sanksjoner fra andre EU-land.

Men det er langt dit. Godzimirski peker på at det som nå settes igang vil være en svært komplisert og langdryg prosess.

– Også utfallet vil være ukjent i lang tid, sier han.

– Er det grunn til å tro at polske myndigheter vil skifte kurs nå?

– Det er allerede tegn til at de forsøker å gjøre det, blant annet gjennom statsministerbyttet som ble gjennomført for få uker siden. Ingen vet, men det er mulig man finner en løsning innen straffetiltakene iverksettes, sier Godzimirski.

Skal det vedtas straffetiltak mot Polen, holder det ikke med 80 prosent av stemmene, det må være enstemmighet. Ungarn, hvis styre er polske myndigheters næmreste europeiske allierte, vil dermed potensielt kunne blokkere økonomiske sanksjoner og tap av stemmerett.

Powered by Labrador CMS