Samfunn

Unio-leder Ragnhild Lied og hennes kolleger i LO, Akademikerne og YS vil ikke lenger stå på utsiden og kikke på arbeidet med ny offentlig tjenestepensjon. Men streikerett skal de ha, uansett.

Nekter å stå på utsiden lenger

Hva er egentlig regjeringens plan for offentlig tjenestepensjon? Nå krever arbeidstakerne svar.

Publisert Sist oppdatert

I et felles brev til arbeids- og sosialminister Anniken Haugli etterlyser arbeidstakerorganisasjonene LO, Unio, YS og Akademikerne en forsikring fra regjeringen om at partene i offentlig sektor involveres i arbeidet med ny offentlig tjenestepensjon «på en mer forpliktende måte».

– For oss må prosessen avsluttes i reelle forhandlinger og resultatet sendes ut på uravstemning, sier Unio-leder Ragnhild Lied.

Den felles prosessen brøt sammen i mai 2016, da arbeidstakerne krevde streikerett på forhandlingsresultatet.

I stedet har regjeringen jobbet alene med en påslagsmodell, som innebærer at pensjonsytelser legges på toppen av folketrygden.

Underveis har de hatt møter med partene i arbeidslivet, men de har ikke vært formelt inkludert i arbeidet. Saken ble senest tatt opp i regjeringens kontaktutvalg 13. februar.

«Denne kontakten har ikke vært forpliktende samtaler som en kunne tenke seg i forkant av reelle forhandlinger,» heter det i en uttalelse fra Unio. Kravet om streikerett ligger fast i brevet:

«Vi etterlyser også signaler fra regjeringen om hvordan den vil avslutte arbeidet med en ny offentlig tjenestepensjon. Dette må etter vår mening gjøres i forhandlinger hvor et anbefalt forslag sendes ut på uravstemning blant våre medlemmer eller gjennom annen organisatorisk behandling for de organisasjonene som ikke benytter uravstemning,» skriver partene.

Til Fri Fagbevegelse sier LO-nestleder Tor-Arne Solbakken, som har signert brevet på vegne av sin organisasjon, at de ikke har fått noen politiske signaler om regjeringens arbeid.

– Det er noen arbeidsgrupper som jobber, men uten avtalte rammer. Det er heller ikke noen form for forhandlingsprosess så langt. Derfor etterlyser vi det, og lurer på hva statsråden og regjeringa egentlig vil, sier han til nettstedet.

I tillegg til Solbakken og Lied har leder for Akademikerne Kari Sollien og YS-leder Jorunn Berland.

Arbeids- og sosialdepartementet ønsker ikke å kommentere saken overfor pressen før de har svart organisasjonens henvendelse. De kunne heller ikke tidfeste når et svar vil komme da DP var i kontakt med departementet torsdag ettermiddag.

Powered by Labrador CMS