Samfunn

Nobelprisvinner Liu Xiaobo er død

Den kinesiske dissidenten og nobelprisvinneren Liu Xiaobo er død, opplyser en talsmann for myndighetene i Shenyang.

Publisert Sist oppdatert

Den 61 år gamle dissidenten ble i mai i år diagnostisert med langt fremskredet leverkreft og overført fra fengsel til et sykehus i Shenyang. Tilstanden hans ble de siste ukene gradvis forverret, og legene opplyste denne uka at han var døende.

Kinesiske myndigheter avviste alle krav om å la Liu Xiaobo dra til utlandet for behandling og hevder at han var for syk. Utenlandske leger som besøkte ham, var av en annen oppfatning.

Tyskland og USA ba tidligere i uka kinesiske myndigheter om å gi slipp på Liu, men Beijing nektet.

– Vi håper at landene det gjelder kan respektere Kinas juridiske suverenitet og avstå fra å blande seg inn i Kinas indre anliggender under påskudd av at dette er en enkeltsak, sa en talsmann for kinesisk UD, Geng Shuang, torsdag.

Få timer senere meldte justismyndighetene i Shenyang at den kinesiske dissidenten var avgått ved døden.

Lius kone Liu Xias og andre familiemedlemmer har de siste dagene vært på sykehuset der han lå, men de har ikke fått snakke med omverdenen. Meldingen om dissidentens død er heller ikke bekreftet fra annet hold.

Liu ble i 2009 dømt til elleve års fengsel for å ha vært med på å skrive det politiske manifestet Charter 08, som krever demokrati og politiske reformer i Kina. Året etter ble han tildelt Nobels fredspris.

Powered by Labrador CMS