Samfunn

BILTRAFIKK: Nordmenn bruker mye tid i bilen, ifølge SSB.

Nordmenn dårligst på bruk av buss og bane

Nordmenn kjører nest mest bil i Europa, mens vi er dårligst til å benytte kollektivtransport. I tillegg har vi mindre vei og jernbane enn de fleste andre europeiske land.

Publisert Sist oppdatert

Bilen dominerer persontransporten både i Norge og andre europeiske land. Nordmenn kjører nest mest bil og har den laveste delen kollektivtransport, skriver Statistisk sentralbyrå i sitt nyhetsbrev.

Fransk og norsk bak rattet

Regnet per innbygger er det franskmenn som kjører mest personbil i Europa, med gjennomsnittlig 34 kilometer per dag (i 2014). Men tett på fulgte finner og nordmenn, begge med 33 kilometer om dagen. I Sverige var kjørelengden 32 kilometer. Danskene er de som kjører minst i Norden per innbygger, med i gjennomsnitt 26 kilometer per dag. Landet med minst personbiltrafikk per innbygger i hele Europa var Romania – med 12 kilometer per dag i 2014.

Tar lite trikk og bane

Når det gjelder kollektivtransport er det kun portugiserne som kjører trikk, tog og bane mindre enn nordmenn. I Portugal er den gjennomsnittlige reiselengden med kollektivtransport 3 kilometer per dag. I Norge bruker per innbygger kollektive transportmidler i snitt 4 kilometer per dag i 2014. I de andre nordiske landene ligger reiselengden på mellom 6 og 7 kilometer i gjennomsnitt per dag, fastslår SSB.

Også når man sammenligner alle transportmåter, er nordmenn blant de dårligste til å bruke kollektivtransport. Ungarn er landet med den høyeste andelen kollektivtransport. Her utgjør kollektivdelen 35 prosent av alle reisekilometer. Like bak kommer Tsjekkia på 34 prosent. Den laveste kollektivandelen finner vi i Norge og Portugal med 11 prosent. Danmark hadde høyeste andelen kollektivtransport blant de nordiske landene med 20 prosent. Sverige fulgte deretter med 17 prosent. Sammenlignet med en tilsvarende undersøkelse i 2000 er nedgangen i andelen som benytter kollektivtransport stor i flere land, ifølge SSB.

 
null

Lite utbygd veinett

Sammenlignet med andre europeiske land har Norge i tillegg lite vei og jernbane per km².

I 2016 var det i alt 95.000 kilometer offentlig vei i Norge, en lengde som ikke har økt mer enn seks prosent siden 1990.

Sammenlignet med andre land i Europa er veitettheten lav i Norge. Bare Portugal hadde lavere veitetthet i 2016, med 123 km per 1 000 km². Finland var på samme nivå som Norge med 316 kilometer per 1 000 km². I Sverige lå det tilsvarende tallet på 473 kilometer, mens veitettheten i Danmark var suverent høyest i Norden med over 1600 kilometer per km². I hele Europa skiller Nederland seg ut med 1000 kilometer mer vei enn landet med nest størst veitetthet, Ungarn.

Jernbanetettheten i Norge var svært lav sammenlignet med andre europeiske land

Puslete jernbane i Norge

I 2014 var lengden på det statlige jernbanenettet i Norge 4152 kilometer. Jernbanetettheten i Norge var med 13 km per 1000 km² svært lav sammenlignet med andre europeiske land. Høyest lå Tyskland og Tsjekkia med henholdsvis 193 og 198 kilometer. I Finland var det i gjennomsnitt 25 kilometer bane per 1 000 km². Sverige hadde 34 kilometer bane per 1 000 km² og Danmark 59.

 

Personbilen dominerer

I 1965 utgjorde persontransporten i alt 17 milliarder personkilometer. I dette året stod personbilen for 58 prosent av alle personkilometer, bussen knapt 20, jernbane/T-bane/trikk 12 prosent, motorsykkel/moped 5 prosent, båt 3, mens både fly og drosje stor for 2 prosent av persontransporten.

Siden 1965 har personbilens andel av persontransporten økt fra 60 til 80 prosent i 2015, mens flytransportens andel er tredoblet fra to til seks prosent. Bruken av annen kollektivtransport, som buss, trikk og jernbane, har sunket til 5 prosent av all persontransport siden 1965.

Norge gode på elbil-lading

Parkeringsplasser er nødvendig for å tilrettelegge kollektivtilbudet for bilister i form av innfartsparkeringsplasser. Samtidig begrenses parkeringstilgjengeligheten i byområder grunnet miljøhensyn. Det var totalt over 230.000 offentlige biloppstillingsplasser i Norge i 2016. I Oslo og Østfold var over halvparten av disse plassene avgiftsbelagte, skriver SSB. Nesten 10 prosent av biloppstillingsplassene i Oslo var tilrettelagt for forflytningshemmede.

Den økte utbredelsen av elbiler stiller nye krav til infrastruktur, og her er Norge langt fremme. Allment tilgjengelige ladestasjoner finnes over hele landet med noen få unntak. Det er likevel betydelig variasjon i antallet elbiler per allment tilgjengelige ladepunkt. Blant større kommuner skiller Sarpsborg, Hamar, Oslo og Sandefjord seg ut med under 10 elbiler per ladepunkt. I Asker og Sandnes må henholdsvis 38 og 36 elbiler dele hvert ladepunkt.

Powered by Labrador CMS