Samfunn

Norskkontrollerte selskaper i Sverige og Brasil har hatt den sterkeste sysselsettingsveksten.

Norsk næringsliv skaper mange nye jobber i utlandet, men ikke i Norge

Norskkontrollerte selskaper i utlandet har fått 78000 flere sysselsatte siden 2008. I Norge er det bare det offentlige som har stått for jobbveksten.

Publisert Sist oppdatert

Det er Sverige som har fått flest nye jobber gjennom de norskontrollerte selskapene med sysselsettingsvekst på nesten 20.000 siden 2008. På plassene bak kommer Brasil med 12.000 flere sysselsatte, USA med 10.500 og India med 5300 nye jobber. Det viser en analyse av de ferskeste SSB-tallene på området.

Norskkontrollert næringsliv har tidligere hatt en stort engasjement i blant chilensk oppdrettsindustri, men slik er det ikke lenger. Chile har mistet 3500 "norske" jobber i perioden. At også Russland og Ukrania kommer høyt opp på listen over jobbtap henger naturlig nok sammen med situasjonen i Ukrainia og sanksjonene mot Russland.

 

For land som har spesielt gunstige skatteregler når det kommer til lokalisering, har Sveits mistet rundt 1200 jobber, mens Luxembourg og Kypros har økt med i overkant av 1800 tilsammen. Den utenlandske jobbveksten i perioden må sees i sammenheng med en gradvis forverring av norsk næringslivs konkurranseevne - i hvert fall frem til fallet i oljeprisen i 2014. De siste beregningene peker på at kostnadsnivået i Norge ligger 60 prosent over snittet i eurosonen.

Vokser ute ikke hjemme

Men på samme tid som norskontrollerte selskaper i utlandet har skapt rundt 78.000 nye jobber ute i verden totalt sett, har jobbveksten i norsk næringsliv nærmest kollapset.

SSB har mange måter å telle sysselsetting på. Men alle viser at jobbveksten her i landet i stor grad skjer i offentlig sektor. Oversikten over antall sysselsatte viser for eksempel at av 123.000 nye norske jobber siden 2008, er 127.000 av dem skapt i offentlig sektor. Summen for privat næringsliv er negativ.

Den største jobbveksten har skjedd innen statlig forvaltning som nå har 16 prosent flere sysselsatt enn i 2008. Kommunal forvaltning har økt med 12 prosent, men står for det største antallet med over 50.000 nye jobber siden 2008.

Powered by Labrador CMS