Samfunn

I flere år har OECD rådet Norge til å slanke offentlig sektor og kutte skatter. Nå advarer de mot å bygge ned velferdsstaten. NHOs sjeføkonom Øystein Dørum viser til Perspektivmeldingen som slo fast at dersom oljefondet skal bevares for kommende generasjoner, så er det ikke nok penger.

OECD råder Norge til å beholde velferdsstaten

I flere år har OECD rådet Norge til å slanke offentlig sektor og kutte skatter. Nå advarer de mot å bygge ned velferdsstaten, fremgår det i en ny rapport.

Publisert Sist oppdatert

«Finanspolitiske reformer bør ikke sikte på å redusere omfanget av Norges velferdsordninger og offentlige tjeneste. Disser er avgjørende for landets sosialøkonomiske modell, og spiller en avgjørende rolle i å gjøre økonomisk vekst inkluderende og i å sikre velferd», heter det i rapporten som Finansavisen refererer fra.

Ifølge avisen råder OECD Norge til å finne en vekstfremmende skattemodell, sikre en kompetent arbeidsstyrke og å deregulere for å gjøre det enklere å drive økonomisk aktivitet.

Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO viser til Perspektivmeldingen.

– Den slo klart fast at hvis vi skal bevare oljefondet for kommende generasjoner, så er det ikke nok penger, gitt det eksisterende skattenivået og ressursutnyttelsen, til å opprettholde nivået på velferdsordningene.

Konklusjonen hans er i tråd med dette.

– Vi kan ikke opprettholde velferdsordningene med mindre vi gjør noe. NHO har ingen ambisjon om å bygge ned disse ordningene og det ville vært rart om nasjonen ble rikere og vi likevel bygget ned velferden. Men regnestykket ser for tiden ikke ut til å gå opp, sier han til avisen.

Powered by Labrador CMS