Samfunn

FEIRING: Kurdere feirer resultatet folkeavstemningen for selvstendighet i byen Abril, hovedstaden for de kurdiske områdene i Irak.

Overveldende flertall for et uavhengig Kurdistan

Mer enn 90 prosent av velgerne støtter et uavhengig Kurdistan i Nord-Irak.

Publisert Sist oppdatert

Det viser de første resultatene fra valgstyret i regionhovedstaden Arbil etter gfårsdagens folkeavstemning.

Mandagens valgdeltakelse var på over 72 prosent. Det endelige folkeavstemningsresultatet forventes innen tre dager.

Etter avstemningen festet kurderne i gatene i Arbil, hovedstaden i den nordirakiske Kurdistan-regionen. Innbyggerne tutet i bilhorn, veivet med kurdiske flagg eller sendte opp fyrverkeri. Noen fyrte også av skudd i nattemørket.

Avstemningen er ikke bindende, og kurdiske politikere har gjort det klart at det uansett ikke er tale om noen umiddelbar uavhengighetserklæring.

Fakta om kurderne i Irak

  • Det bor rundt 5 millioner kurdere i Nord-Irak.
  • Irakisk Kurdistan fikk utvidet selvstyre fra Bagdad i 2004.
  • Regionen styres i dag av Kurdistans demokratiske parti (KDP).
  • KDPs leder Masoud Barzani er president, selv om perioden hans utløp for to år siden. Nevøen Nechirban Barzani er statsminister.
  • Mens KDP står Tyrkia nær, har opposisjonen i Kurdistans patriotiske union (PUK) tette bånd til Iran.
  • KDP og PUK har begge militser, kjent som peshmerga.
  • Den KDP-dominerte militsen i Arbil mottar militær støtte fra Norge og andre vestlige land, som et ledd i krigen mot ekstremistgruppen IS.
  • Barzani avholdt folkeavstemning om uavhengighet 25. september, til tross for protester fra opposisjonen, myndighetene i Bagdad og naboland.

Frykter uro

Både den irakiske regjeringen og nabolandene Tyrkia, Iran og Syria ser med uro på utsiktene til en selvstendig kurdisk stat. I forkant av avstemningen stengte Iran luftrommet i området, Tyrkia truet med invasjon og stans i kurdernes oljeeksport, og irakiske myndigheter sendte soldater nordover.

Alle de tre nabolandene er bekymret for at avstemningen skal utløse lignende løsrivelseskampanjer blant deres egne kurdiske befolkninger. Syriske kurdere, som kjemper mot IS med støtte fra USA, har allerede skaffet seg selvstyre i sin region langs grensa til Tyrkia.

Skuffet USA

USA advarte om at et uavhengig Kurdistan i Irak bare vil øke ustabiliteten i regionen.

– USA er dypt skuffet over at de regionale myndighetene i Kurdistan bestemte seg for å gjennomføre en ensidig folkeavstemning om uavhengighet i dag, blant annet i områder utenfor det irakiske Kurdistan-området, sier Heather Nauert, som er talskvinne for det amerikanske utenriksdepartementet.

Hun legger til at USAs forhold til folket i den irakiske Kurdistan-regionen ikke vil endre seg i lys av folkeavstemning.

Powered by Labrador CMS