Samfunn

Pilene peker oppover i eurosonen

God kjøpekraft og positiv utvikling i arbeidsmarkedet, melder sentrale europeiske økonomiinstitutter.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge de seneste prognosene fra økonomiinstituttene IFO (Tyskland), Insee (Frankrike) og ISTAT (Italia) vil den samlede økonomien i eurolandene utvikle seg i positiv retning, fra en vekst på 0,1 prosent i første kvartal til 0,5 prosent i årets andre kvartal.

Forbruket i private husholdninger øker som følge av god lønnsutvikling, viser prognosene. På den andre siden fører økt inflasjonspress til svakere kjøpekraft.

Tendensene i arbeidsmarkedet er likevel positive. Ifølge Eurostats siste tilgjengelige statistikk lå den samlede arbeidsledigheten i EU på 8,1 prosent i januar, ned 0,2 prosent i perioden oktober-januar.

Forskjellen fra land til land er imidlertid stor, også blant de største og mest innflytelsesrike medlemmene. Mens Tyskland fortsetter en positiv trend, og gikk fra en arbeidsledighet på fire prosent i oktober til 3,8 prosent i januar, lå ledigheten stabilt på 10 prosent i Frankrike.

Ifølge en pressemelding fra Ifo forventes også investeringene å tilta i flere sektorer, inkludert bygg- og anlegg. I tillegg forventes eksporten å øke.

Som usikkerhetsmomenter som potensielt kan ha stor effekt på økonomien trekkes fortsatt Trump og Brexit frem. I tillegg vektlegges de kommende valgene i Frankrike og Tyskland.

Powered by Labrador CMS