Samfunn

Dersom petroleumsproduktene utelates fra prismålingen, var det imidlertid en prisoppgang i industrien på 0,6 prosent.

Prisfall i industrien etter 5 måneders oppgang

Nedgangen siste måned skyldes blant annet reduserte priser på råolje samt raffinerte petroleumsprodukter.

Publisert Sist oppdatert

Produsentprisindeks gikk ned med 1 prosent fra februar til mars. Dette var første prisfallet siden september i fjor, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Viktig for nedgangen var også prisfallet innenfor utvinningstjenestene.

Innenfor utvinning av råolje og naturgass falt prisene på grunn av en råoljepris som gikk ned med 2,8 prosent.

Prisutviklingen for utvinningstjenester fortsatte den nedadgående trenden. Prisene har stort sett falt gjennom hele 2016 og 2017, og prisene lå i mars 23,2 prosent lavere enn på samme tidspunkt i fjor.

Prisen på elektrisk strøm gikk ned med 2 prosent. Til tross for nedgangen siste måned lå strømprisene fortsatt 21,1 prosent høyere enn på samme tidspunkt i fjor.

Oljen drar ned

Prisnedgangen i mars kom i all hovedsak av et prisfall på raffinerte petroleumsprodukter.

Dersom petroleumsproduktene utelates fra prismålingen, var det imidlertid en prisoppgang i industrien på 0,6 prosent.

Fallet i industriprisene totalt ble motvirket av økte priser på metaller og næringsmidler. Innen sistnevnte gruppe skyldes oppgangen høyere eksportpriser på fisk.

Innenfor produksjon av metaller gikk prisene opp 2,2 prosent på grunn av ikke-jernholdige metaller, som for eksempel aluminium, nikkel og kopper.

Metallindeksen økte for femte måned på rad og endte i mars på sitt hittil høyeste nivå. Fra mars i fjor til mars i år gikk metallprisene totalt opp med 19,1 prosent.

Metallprisen økte kraftig

Etter valget i USA i november i fjor og etter at Kina gikk inn i det nye året med en positiv PMI (innkjøpsindeks), har metallprisene økt kraftig.

Den globale PMI viser imidlertid at det var tegn til vekst i verdensøkonomien allerede fra og med i fjor sommer etter at den hadde falt to år på rad.

Den positive trenden har vist seg i makroøkonomiske indikatorer i Kina, Japan, USA og euroområdet. Det er derfor grunn til å tro at de økte metallprisene i stor grad er drevet at større etterspørsel fra ett eller flere av disse landene.

Powered by Labrador CMS