Samfunn

UiO-rektor Svein Stølen.

Psykodrama for den nye UiO-ledelsen

Mens UiO er i ferd med å sende den interne klinikken ut, gjør man det motsatte i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

Den ferske ledelsen ved universitetet i Oslo har satt seg i en kinkig situasjon.

Det pågår nå krisemøter ved universitetet etter at Psykologisk Institutt etter ordre fra fakultetsledelsen la ned på dagen en klinikk som har drevet ved instituttet i 42 år.

Klinikken har gitt praksiserfaring til psykologistudentene, men har ikke drevet innenfor lovverket. Blant annet har studenter ved enkelte tilfeller behandlet pasienter uten veiledere til stede, som påpekt i en utredning utført for ledelsen av advokatfirmaet Kluge.

Den store frykten for ledelsen er hva hvis noen går og tar livet sitt etter en slik behandling uten veiledning. UiO kan stå rettslig til ansvar. Men så langt har det ikke skjedd noen alvorlige situasjoner ved klinikken.

Professor og klinikksjef Siri Gullestad bestrider ikke at klinikken har vært drevet uten innsikt i lovverket, men hun mener ledelsen burde tatt kontakt og bedt om utbedring før de tok avgjørelsen om nedlegging.

Foto Professor og psykolog, Stig Berge Matthiesen ved Handelshøyskolen BI, mener avgjørelsen om nedleggelse burde vært gjenstand for omfattende debatt. Foto: UiB.

Regel nummer en for akademiske ledere er at når noe legges ned, blir det bråk. Når noe legges ned på dagen uten dialog i forkant, blir det mer bråk. Psykologistudentene har mønstret en massiv kampanje til støtte for klinikken i sosiale medier.

Løsningen har så langt vært å overføre klinikken til Lovisenberg diakonale sykehus. Men Lovisenberg er mindre sikre. Foreløpig har de svart at de er skeptiske til overføring av samme årsaker som lærere og studenter er det.

Sykehuset skal likevel være villig til å drøfte en overføring nærmere. Ifølge kommentarer som er gjengitt på Facebook-siden til studentene ved Psykologisk institutt, er det økende frustrasjon ved Lovisenberg over at de i det hele tatt er nevnt i saken så lenge det ikke foreligger noen avtale.

Bryter ned tillit

Professor Stig Berge Matthiesen ved Handelshøyskolen BIs institutt for ledelse og organisasjon tror ledelsen er i ferd med å bryte ned tilliten.

– Når ledelsen tar i bruk veldig sterke virkemidler, som å stenge på dagen, så er det vanskelig å forstå, særlig når man vet at man har tilsvarende praksis ved flere andre læresteder i Norge, sier han. Når slikt skjer og både ansatte og studenter mobiliserer så til de grader, så bryter det ned tillitsforholdet, det burde få ledelsen til å gå noen ekstra runder.

Motsatt i Bergen

Berge Matthiesen er selv psykolog og har kjennskap til psykologimiljøet i Bergen. Der gjør man nå det motsatte av det som skjer i Oslo, man ruster opp de interne klinikkene. Nå får de en egen helsecampus.

–Erfaringene med de interne klinikkene er at de er en fin og myk måte å gi studentene praksis. Det er noe jeg er sterkt tvilende til at man vil lykkes med på en ekstern klinikk, sier Berge Matthiesen.

Saken begynner å ta form av noe som ledelsen ikke hadde forutsett. Berge Matthiesen mener overføring av interne klinikker er et spørsmål av såpass faglig karakter for psykologimiljøet at avgjørelsen burde vært gjenstand for en omfattende debatt.

– Noen har kalt en slik overføring for et paradigmeskifte, sier han og peker på en viktig forskjell mellom UiO og UiB.

Mens Psykologisk Institutt er underlagt Samfunnsvitenskapelig fakultet i Oslo, er det et eget fakultet i Bergen.

– Det er lett å tenke seg at de har mindre autonomi i Oslo, sier Berge Matthiesen.


Powered by Labrador CMS