Samfunn

ALENEGANG: Undersøkelse viser at støtten til skotsk uavhengighet er på sitt høyeste nivået noensinne i Skottland.

Rekordsterkt ønske om uavhengighet

Undersøkelse viser at støtten til skotsk uavhengighet er på sitt høyeste nivået noensinne i Skottland.

Publisert Sist oppdatert

En årlig undersøkelse viser støtten til uavhengighet fortsetter å vokse i Skottland. Men paradoksalt nok vokser også EU-skepsisen, viser den årlige undersøkelsen Scottish Social Attitudes Survey.

Aldri før har så mange skotter uttrykt støtte for uavhengighet, heter det i undersøkelsen som BuzzFeed refererer til onsdag.

Undersøkelsen, som er foretatt hvert år siden det skotske parlamentet ble etablert i 1999, viser at støtten til uavhengighet ligger på 46 prosent – nøyaktig det dobbelte av nivået i 2012.

72 prosent av skotske velgere i alderen 16-24 år støtter nå uavhengighet

Oppløftende for Nicola Sturgeon

Foto VIND I SEILENE: Skottlands førsteminister, Nicola Sturgeon, kunngjorde mandag sine planer for en ny folkeavstemning om uavhengighet. (Foto: NTB-scanpix).

Under folkeavstemningen om skotsk uavhengighet i september 2014 stemte 44,7 prosent av skottene «ja» til uavhengighet fra Storbritannia, mens 55,3 prosent ville forbli under den britiske tronen og sa «nei».

Kravet om uavhengighet er sterkest blant unge – 72 prosent av skotske velgere i alderen 16-24 år støtter nå uavhengighet, i henhold til den nye undersøkelsen som er gjort av det skotske Senter for samfunnsforskning.

Resultatet er svært oppløftende for Skottlands førsteminister, Nicola Sturgeon, som leder Scottish National Party. For to dager siden kunngjorde hun sine planer for en ny folkeavstemning om uavhengighet. Dette begrunnet STurgeon med at Storbritannias statsminister Theresa May, ikke har vært villig til å inngå kompromisser med den skotske regjeringen i Brexit-prosessen.

Flere EU-skeptikere

Men undersøkelsen avslører også at EU-skepsisen er på sitt høyeste noensinne i Skottland.

To av tre skotske velgere sier at de enten ønsker å forlate EU (25%) eller at EUs innflytelse må reduseres (42%). Kun 21 prosent av respondentene sier at de ønsker nøyaktig samme tilknytning til EU som i dag.

Det betyr at 67 prosent av skottene i dag kan betraktes som «euroskeptikere», heter det i undersøkelsen. Det er i så fall 50 prosent flere enn i 2014.

En av Skottlands ledende statsvitere, Professor John Curtice, sier til Buzz Feed at resultatene viser at Skottlands nasjonalistbevegelse «aldri har stått sterkere».

– Men den sterke EU-skepsisen viser også at det det ligger en høy risiko for Sturgeon å knytte en ny folkeavstemning opp mot ønsket om å forbli i EU, sier Curtice, og legger til:

– Det kan vise seg at det ville vært klokere av Nicola Sturgeon å holde hodet kaldt og ventet med å annonsere en ny folkeavstemning. Dagens trender viser en reell mulighet for at demografiske endringer vil produsere et flertall for uavhengighet i ikke altfor fjern fremtid uansett, sier professoren og viser til det sterke ønsket om uavhengighet blant unge skotter.

Powered by Labrador CMS