Samfunn

Britenes statsminister Theresa May i samtale med BBCs Andrew Marr.

Samtaler om ny gigantisk handelsavtale denne uken

De skal lede hvert sitt land gjennom store omveltninger. Denne uken møtes president Donald Trump og statsminister Theresa May for å stake ut kursen.

Publisert Sist oppdatert

Før helgen sa britenes statsminister Theresa May til verdenslederne i Davos at øyrikets utmeldelse fra EU kom til å bety et «mer globalt Storbritannia».

Ifølge The Telegraph følger hun opp uttalelsene denne uken, ved å bli den første utenlandske lederen som gjennomfører samtaler med USAs ferske president Trump i Det Hvite Hus. Møtet skal finne sted søndag.

Tema for møtet skal være en ny handelsavtale mellom USA og Storbritannia som tar sikte på å kaste det eksisterende tariff- og momsreglementet ut av vinduet, og som skal gjøre det lettere for hundretusner av arbeidere å forflytte seg mellom de to landene.

Om de to statslederne kommer til enighet om omfattende endringer - sannsynligvis kutt - i import- og eksportavgifter landene imellom kan det gi Theresa May en fordel når forhandlingene med EU og Brussel går i gang for alvor.

Ifølge avisens kilder ønsker May også å utforske større utveksling av arbeidskraft med USA.

Terror og Syria

Utover handel kommer møtet mellom May og Trump til å handle om terrortrusselen og den pågående krisen i Syria. NATO kommer også til å bli tema.

– Det vil ha muligheten til å snakke om vårt mulige fremtidige handelsforhold, men også om noen av verdens utfordringer, som kampen mot terror og konflikten i Syra, sa May til BBC.

May bekreftet at Trump allerede har ytret ønske om et «veldig sterkt forhold mellom Storbritannia og USa i fremtiden».

– Når jeg setter meg ned med Donald Trump er det viktig at jeg kan snakke om hvordan vi kan bygge videre på det spesielle og sterke forholdet Storbritannia og USA har hatt i mange år, sa May.

Powered by Labrador CMS