Samfunn

TILTALES? President Nicolas Sarkozy anklages for ulovlig pengebruk og falsk bokføring under valgkampen i 2012.

– Sarkozy stilles for retten for svindel

Frankrikes ekspresident Nicolas Sarkozy blir tiltalt for å ha brukt ulovlig mye penger da han i 2012 forsøkte å bli gjenvalgt som president, melder AFP.

Publisert Sist oppdatert

Det franske nyhetsbyrået siterer ikke navngitte kilder, og opplysningene er ikke bekreftet. Påtalemyndigheten mener ifølge kildene at Sarkozy brukte langt mer penger på å drive valgkamp enn hva han har lov til i henhold til fransk lov.

Loven setter en grense på 22,5 millioner euro, tilsvarende 200 millioner kroner.

Han anklages også for falsk bokføring. Ifølge tiltalen brukte han falske kvitteringer fra PR-firmaet Bygmalion for å skjule pengebruken. Det var Bygmalion som organiserte deler av Sarkozys valgkamp, og selskapet anklages for omfattende svindel.

Flere av selskapets ansatte har innrømmet svindelen, og det samme gjelder flere medlemmer av Sarkozys valgkampstab. Men ingen har sagt at Sarkozy kjente til at det ble gjort noe ulovlig.

Allerede i fjor meldte påtalemyndigheten at det ville bli reist tiltale mot Sarkozy, som var Frankrikes president fra 2007 til 2012. Da han forsøkte å bli gjenvalgt i 2012, tapte han for Sosialistenes kandidat François Hollande.

Sarkozy forsøkte også å bli presidentkandidat for det konservative partiet Republikanerne i årets valg, men under høstens nominasjonsvalg var det François Fillon, som var statsminister under Sarkozy, som stakk av med seieren.

De konservative i Frankrike sliter med tilliten om dagen. Også Fillon blir anklaget for øknomisk svindel. Han etterforskes for å ha lønnet både kone og barn med offentlige midler uten at de tilsynelatende har utført konkrete arbeidsoppgaver i forbindelse med Fillons politiske verv. Han avviser imidlertid å ha gjort noe galt og nekter å trekke seg.

Powered by Labrador CMS