Samfunn

DUELL: De snakket i nesten nøyaktig 10 minutter hver, Ap-leder Jonas Gahr Støre og Høyres statsminister Erna Solberg. TV2s Arild Riise holdt seg for det meste rolig i bakgrunnen og lot de to gjøre opp seg i mellom.

Skatt og reformer for Solberg og Støre

Erna Solberg og Jonas Gahr Støre barket sammen til statsministerduell mandag kveld. Og de to var helt jevnbyrdige – begge snakket i 10 minutter hver.

Publisert Sist oppdatert

ARENDALSUKA 2017: Statsminister Erna Solberg (H) mener rival Jonas Gahr Støre (Ap) er en god analytiker, problemet er bare at politikken han får ut av dem, blir helt feil.

På sin side synes Jonas Gahr Støre at Solberg er et arbeidsjern – problemet er bare at hun bruker sin kapasitet helt feil.

Slik gikk det da de to statsministerkandidatene skulle gi hverandre ros helt på slutten av mandagens statsministerduell. Engasjementet var nok mer hjertelig og ekte under selve debatten.

Skattedebatt

TV2 hadde delt debatten tematisk inn i to hovedbolker: skatt og reformer. Det passet nok begge debattantene utmerket. Med utgangspunkt i skattepolitikk kom de to også innom arbeidsliv, næringsliv, omstilling og privatisering. Ja, de fikk til og med lurt inn litt «skole og eldre» i sin skattedebatt.

Hvem som gjorde det best kommer nok veldig an på øynene som ser. Men det var en god debatt, der temperaturen til tider var høy, uten at det ble for mange avbrytelser. Støre var på offensiven med «skattekutt til de aller rikeste», men klarte også å forsvare at han og Ap mener man bør øke de totale skatteinntektene med 15 milliarder.

– Det er ikke noe gøy å øke skattene, men det må til, mener Ap-lederen.

Han spiller høyt med å tallfeste skatteøkningene. 15 milliarder er ikke småpenger. Men det gjør også hans angrep på regjeringen mer troverdig. Særlig når statsministeren ikke vil tallfeste hvor mye hun og Høyre mener skatte bør kuttes.

Erna Solberg på sin side, klarer å gi sin motstander et visst anstrengt smil da hun forteller om at arbeidsløsheten er på vei ned. – Jeg kan fortelle Støre noe som jeg er sikker på vil glede ham, startet hun med – og da koste de seg nok i Høyres hus.

Vi er med på mange reformer, men ikke de dårlige

Makkverk?

Reformdelen av debatten handlet om «reformer som sådan». Her har Støre gjort hjemmeleksen sin, og tok litt luven av «reversjonsargumentasjon» som regjeringspartiene har brukt mot ham de siste månedene.

– Vi er med på mange reformer, men ikke de dårlige, sa Støre. Som eksempel brukte han regionreformen – ikke kommunereformen – som han omtalte som et «makkverk». Det er sterke ord til Støre å være...

Men Støre blir litt mindre høy og mørk når Solberg forteller om regjeringens veiutbygging og nye måte å organisere samferdselsprosjekter på – også det en reform, ifølge statsministeren.

Jeg kan fortelle Støre noe som jeg er sikker på vil glede ham

Jevn debatt – i taletid

Statsministerduellen var en svært jevn debatt. I alle fall når det gjelder taletid. Vi tok nemlig tida. Debatten varte i til sammen 25 minutter. Trekker man fra programleder Arild Riises introduksjon og spørsmål, så snakket de to i ganske nøyaktig 10 minutter hver.

Støre snakket mest under temaet «skatt» – rundt 6,5 minutter til sammen mot Solbergs snaue 4,5 minutter. Støre hadde ordet 8 ganger, men Erna Solberg slapp til sju ganger.

Til gjengjeld hadde Solberg mest taletid under «reformbolken». Der holdt hun ordet i drøyt 5,5 minutter til sammen, mens Støre måtte «nøye seg med» 3,5 minutter. Her hadde begge to ordet seks ganger.

Det ble litt sånn: I skatte-bolken utfordret Støre den sittende statsministeren, og i reform-bolken forsvarte og forklarte Solberg hva regjeringen har gjort.

Hvem vant?

TV2 vant denne debatten. TV-kanalen våget å la debatten handle om tematikk som de to store i norsk politikk mener er viktig. Det har sikkert vært fristende for TV2 å la det handle om «norske verdier» og «kaos» på henholdsvis borgerlig og rødgrønn side. Men her lot TV2 debatten gå rundt det de to lederne mener er grunnleggende viktig. O det var tydelig at det var to statsministerkandidater som holdt holmgang, og programleder Riise lot dem snakke mot og med hverandre uten for mange avbrytelser. Det ble ikke kjedelig av den grunn, og de to kunne gjerne ha holdt på litt lenger, og gått mer inn på de områdene som jo berøres av skattepolitikken – som arbeidsliv, vekst, omstilling og velferd.

Powered by Labrador CMS