Samfunn

LITT MER SKATT: Oljebransjen betaler noe mer av skattekaka i år, enn hva den har gjort de senere årene.

Skatteinnbetalingene økte med 18 milliarder

Skatteinnbetalingene har økt det siste året. Også fra oljebransjen er det blitt mer skatt å hente i 2017, men det er langt igjen til «gamle høyder».

Publisert Sist oppdatert

Hittil i år er det betalt inn 533 milliarder kroner i skatt i Norge. Det er nesten 18 milliarder mer enn det som ble betalt i den samme perioden i fjor, skriver Statistisk sentralbyrå i sitt nyhetsbrev i dag.

Det er folk flest som drar mesteparten av lasset: Så langt i år står personlige skatteytere for 420 av de totalt 533 skattemilliardene.

 

Bedrifter og organisasjoner, såkalt «upersonlige skatteytere» har bidratt med drøyt 72 milliarder i skatt.

Når det gjelder de personlige skatteyterne, er det klart flest av dem i Oslo – det er – naturlig nok – folk i hovedstaden so bidrar klart mest til statskassa. Sammenligner man på utviklingen mellom de 8 første månedene i 2016, ser man at vekst og fall i skatteinntektene varierer nokså mye mellom de ulike fylkene. Mens Oslo og Telemark har hatt en pen vekst i 2017, har andre nok merket oljepriskrisen sterkere, og hatt mindre vekst i skatteinntekter det siste året. I Vest-Agder og Rogaland har skatteinntekten falt.

Totalt for alle fylkene økte veksten i de personlige skatteinnbetalingene med 4,5 prosent fra januar til august 2017, mens økningen var på kun 2,4 prosent i samme periode i 2016, viser tallene fra SSB.

Oljeskatten tar seg litt opp

I tillegg kommer oljeskatten. Skatt på inntekt av petroleumsaktivitet har hittil i år gitt 40 milliarder til statskassa. Dette er en nedgang på 6 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor, skriver SSB.

 

Mot slutten av 2016 utgjorde petroleumsskatten 5,4 prosent av de samlede skatteinnbetalingene. Utviklingen har hatt en kraftig nedgang de siste årene: I 2012 utgjorde petroleumsskattene nesten 27 prosent av skattetotalen.

De siste månedene har det gått litt bedre innen olje og gass, og i august 2017 er oljebransjens skattebidrag økt til 7,4 prosent av de totale skatteinnbetalingene.

Powered by Labrador CMS