Samfunn

Svært få har bedt om å få utsatt formueskatt, viser en oversikt i Klassekampen. Regjeringen mener det vil skape langt større rom for vekst i norsk næringsliv om denne skatten fjernes.

Svært få har søkt om utsatt formuesskatt

Bare 58 av over en halv million nordmenn med formuesskatt søkte den nye ordningen med utsatt skatt for bedriftseiere som sliter.

Publisert Sist oppdatert

For å bøte på formuesskattproblemet som rammer underskuddsbedrifter, har regjeringen innført en ordning der man kan søke om utsatt formuesskatt dersom den har oppstått på bakgrunn av en bedrift som går med underskudd, skriver Klassekampen.

Fasiten for skatteåret 2016 er at bare 58 personer har søkt om en slik utsettelse. 52 av disse vil ikke få̊ ønsket sitt innfridd, ettersom de ikke har fylt ut det nødvendige vedlegget.

– Gitt at dette er et så stort problem som enkelte har hevdet, er det overraskende at så få̊ har søkt og at mange ikke har dokumentert hvilken formuesskatt de søker fritak for, sier professor Guttorm Schjeldrup ved Norges Handelshøyskole.

Stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg (Ap) mener at tallene viser at formuesskattekutt er lite treffsikkert for å styrke næringslivet.

Professor Annette Alstadsæter ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet mener på sin side det er for tidlig å trekke en endelig konklusjon om hvorvidt formuesskatten tynger mange bedriftseiere som sliter eller ikke.

–Det at så få̊ har søkt om utsettelse av formuesskatt på aksjer, kan tyde på at formuesskatten skaper mindre problemer for bedriftseiere enn man kan få̊ inntrykk av fra den offentlige debatten. Stort sett er det eksempler som blir holdt fram, og vi vet lite om hvordan det totale bildet ser ut. Men det at få̊ har brukt ordningen, er ikke i seg selv nok til å trekke en endelig konklusjon, mener hun.

Powered by Labrador CMS