Samfunn

– Vi blir flere eldre. Og mange trenger oppfølging både på sykehus og i kommunene, sier Helseminister Bent Høie.

Syke eldre skal få bedre, tettere og mer koordinerte tjenester

Helseminister Bent Høie vil innføre kommunale oppfølgingsteam til eldre for å følge opp de sykeste pasientene.

Publisert Sist oppdatert

Inspirasjonen til forslaget er hentet fra Eidsberg kommune i Østfold som har organisert tjenestene sine i team for å følge opp de sykeste pasientene. Høie håper at flere kommuner vil følge etter i deres fotspor.

– Vi blir flere eldre. Og mange trenger oppfølging både på sykehus og i kommunene. Derfor vil vi prøve ut kommunale oppfølgingsteam, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

Oppfølgingsteam er en ny arbeidsform for kommunene innenfor dagens lovpålagte tjenestetilbud.

Formålet er å gi syke eldre et bedre tilbud og blant annet redusere risikoen for framtidig sykehusinnleggelse.

Tettere oppfølging

Helse- og omsorgsdepartementet ser for seg å prøve ut oppfølgingsteam i noen kommuner etter at Helsedirektoratet i løpet av året har ferdigstilt sin veileder for oppfølging av personer med store og sammensatte behov.

– Regjeringen legger til rette for mer tverrfaglighet og bedre koordinerte tjenester i primærhelsetjenesten i kommunene. Oppfølgingsteam tar utgangspunkt i de eksisterende kommunale tjenestene og ser på helheten i de eldres ønsker, mål og behov, sier Bent Høie.

Oppfølgingsteam

  • Eidsberg kommune har en "virtuell avdeling" for pasienter som skrives ut fra sykehus til sin egen bolig.
  • Disse får en strukturert oppfølging av avdelingens eget team, i samarbeid med kommunens øvrige tjenester.
  • Teamet består av sykepleier med tilleggsutdanning innen avansert geriatrisk sykepleie og fysioterapeut. De undersøker pasientene så raskt som mulig, og ser også på bruken av legemidler og ernæringsstatus.
  • Sykepleieren bestiller time hos fastlege i løpet av 14 dager, der sykepleieren deltar. Fysioterapeuten i teamet vurderer rehabiliteringsbehovet og lager en tiltaksplan.
Powered by Labrador CMS