Samfunn

Tidligere EU-politiker Martin Schulz utfordrer Merkel.

– Trump er «langt verre» enn ventet

Martin Schulz, mannen som vil avsette Angela Merkel som bundeskansler i Tyskland i september, har kapret overskriftene med sin kritikk av Donald Trump. I et intervju med Der Spiegel beskriver han den amerikanske presidenten som en «risiko for verden» og er sjokkert over hans «nådeløse nepotisme».

Publisert Sist oppdatert

Følgende er et utdrag fra et lengre intervju med Martin Schulz, publisert i Der Spiegel torsdag.

Den tidligere presidenten av Europaparlamentet utfordrer Angela Merkel som en sentrums-venstre kandidat for Tysklands sosialdemokratiske parti SPD.

DER SPIEGEL: Før det amerikanske valget sa du at Donald Trump, som president av USA, «ikke bare ville bli et problem for EU, men for hele verden». Du hadde rett.

Schulz: Det har faktisk vært langt verre.

DER SPIEGEL: Hva mener du med det?

Schulz: Det var åpenbart for meg at den høytidelige atmosfæren i Det hvite hus ikke ville temme Trump. Men den nådeløse nepotismen han utøver i politikken, ved å plassere seg selv og familien over loven, anså jeg ikke som mulig. Og på toppen av det hele kommer denne reduksjonen av komplekse politiske beslutninger til 140 tegn. Når det kommer til en amerikansk president, vurderer jeg reduksjonen av politikk til en tweet som virkelig farlig. Trump er en risiko for hans land og hele verden.

DER SPIEGEL: Hvordan ville du håndtert Trump om du ble kansler?

Schulz: For femten år siden viste Gerhard Schröder oss hvordan det gjøres, ved å gi sitt utvetydige «nei» til en amerikansk president og hans aggressive krig mot Irak, som brøt med internasjonal lov. Når alt kommer til alt trenger menn som Donald Trump å bli møtt med egne metoder: klare meldinger. Jeg ville konfrontert ham så tydelig og eksplisitt som mulig. Det er ikke bare den tyske regjeringens rett – men også plikt -å gjøre det.

DER SPIEGEL: Det høres litt ut som en iscenesatt kamp.

Schulz: Trump tror politikk er en iscenesatt kamp. Det er det ikke. Likevel; klare ord trengs noen ganger i politikk. I den forstand tror jeg jeg er bedre enn fru Merkel.

© 2017 Der Spiegel or Spiegel Online Distributed by New York Times Syndicate

SPIEGEL+DP

Som en del av Dagens Perspektivs europadekning publiserer vi etter avtale jevnlig stoff fra det tyske magasinet Der Spiegel.


Powered by Labrador CMS