Samfunn

Stortingspresident Olemic Thommessen har klaget inn vaktbikkje nummer én til vaktbikkje nummer to.

Vaktbikkjer på kollisjonskurs

Konflikten mellom forvaltningens blodhund og Stortingets hersker har landet på bordet til kontroll- og konstitusjonskomiteen. Stortingspresidenten bestrider «alle vesentlige områder» i Riksrevisjonens kritikk.

Publisert Sist oppdatert

– Det er høyst sannsynlig at hoder vil rulle innen sommerferien, skriver politisk analytiker Aslak Bonde om den intrikate situasjonen som har oppstått etter at Riksrevisjonen onsdag kom med sviende kritikk av måten Stortingets presidentskap og administrasjon har opptrådt på under totalrenoveringen av Prinsens gate 26 og byggingen av et nytt post- og varemottak under jorden midt i Oslo sentrum.

Prosjektet fikk en kostnadssprekk på 700 millioner kroner, som satte totalrammen til 1,8 milliarder. Riksrevisjonen mener Stortingets opptreden som byggherre er under enhver kritikk, selv om mye skyld også kan ligge hos Multiconsult, som angivelig gjorde en så dårlig utredningsjobb at anbudsgrunnlaget ble feil.

Stortingspresident Olemic Thommessen mener Riksrevisjonens rapport har store mangler. Han legger særlig vekt på den manglende undersøkelsen av Multiconsult. I media har han også gått langt i å antyde at det forrige presidentkollegiet, som ble ledet av Dag Terje Andersen (Ap), begikk feil i sin periode.

Det sterkeste selvforsvaret kom imidlertid fra Stortingets direktør, Ida Børresen, i VG torsdag. Hun sier at Riksrevisjonen «tar feil» og at den operer med en «konstruert problemstilling» når den mener at Stortinget i plenum ikke fikk riktig budsjettinformasjon.

– Jeg vet ikke hvordan Riksrevisjonen tenker. Vi har prøvd å forklare dette for dem ørtogførti ganger, sier Børresen til VG.

Torsdag kveld ga Thommessen sin fulle støtte til direktør Børresen. I et brev adressert Kontroll- og konstitusjonskomiteen, som Dagens Perspektiv har fått tilgang til, formaliserer han selvforsvaret og understreker kritikken av revisjonens arbeid.

– Ikke grunnlag for kritikken

I brevet tar presidenten for seg flere aspekter ved Riksrevisjonens rapport og uttalelser i media i etterkant. Blant annet omtales et notat som redegjorde for to ulike innkjøringsalternativer til det planlagte post- og varemottaket i 2013.

«I notatet går det klart frem at de kostnader som der er stipulert er svært foreløpige, og at ingen av de to alternativene er ferdig utredet,» heter det i brevet.

«I Riksrevisjonens rapport fremgår ikke hva notatet til presidentskapet egentlig handlet om,» skriver Thommessen videre.

Foto Skjermdump

– Vi har i dag fått et brev fra presidentskapet som på alle vesentlige områder bestrider Riksrevisjonens konklusjoner og kommenterer dem. Det er et brev av en slik karakter at komiteen enstemmig har besluttet å oversende det til Riksrevisjonen for kommentar, sier kontrollkomiteens leder Martin Kolberg (Ap) til NTB.

Stortinget skal gjøre ferdig sin behandling av saken før sommeren fordi den «først og fremst angår det sittende presidentskapet».

– Saken skal avgis 15. juni, og komiteen har bestemt at den skal behandles i denne stortingsperioden, med sikte på behandling i plenum den 20., sier Kolberg til NTB.

Ba presidenten gå

Medlem i komiteen, Per Olaf Lundteigen (Sp), har allerede sagt at Thommessen bør gå av som Stortingspresident som følge av saken. Han mener det samme om direktør Børresen.

I komiteen sitter også en av Høyres store profiler, Michael Tetzschner. Også han har uttalt seg svært kritisk til presidentskapets opptreden i saken, og dermed sin partikollega Thommessen.

– For gjenoppbygging av tillit er første skritt å erkjenne at Stortinget er påført et omdømmetap av dem som er satt til å styre administrasjonen, sier han til NTB.

Med brevet fra Olemic Thommessen på bordet er det dermed klart at to av partiets mest fremtredende skikkelser er på kollisjonskurs ved inngangen til sommeren før stortingsvalget i september.

Riksrevisjonen ønsker ikke å kommentere brevet fra Stortingets presidentskap før deres formelle respons er klart og oversendes kontroll- og konstitusjonskomiteen. Svaret vil imidlertid foreligge om «kort tid», opplyser revisjonens pressekontor, uten å presisere hva det innebærer.

Powered by Labrador CMS