Samfunn

Skolebarn i Uganda.

Vi er blitt kjipere

Publisert Sist oppdatert

Det er tid for TV-aksjonen igjen på søndag. Denne gangen er det rekordholderen UNICEF som igjen skal i ilden. Pengene skal gå til skolegang til barn i krig.

TV-aksjonen er blitt en kjærkommen inntektskilde for bistandsorganisasjonene som velges ut. I fjor satt Røde Kors igjen med om lag 230 millioner kroner.

I utgangspunktet har beløpene som samles inn under aksjonen bare økt og økt år etter år siden første gangen i 1974.

 

Men når man justerer for prisvekst dukker et annet mønster opp. I figuren fremgår det at inflasjonen har spist opp givergleden. Riktignok er snittet for de siste årene 15 prosent høyere enn tidligere, men hadde vi gitt som før hadde det vært mye høyere.

Tar man med i beregningen at en normalinntekt i 1974 var om lag 50.000 kroner, noe som tilsvarer en lønn på rundt 300.000 kroner i dag - og altså er godt under en gjennomsnittslønn i 2016 (500.000), skulle beløpet som samles inn under TV-aksjonen ligget rundt 67 prosent høyere.

Hadde nordmenn vært like gavmilde i dag som de var på 70-tallet, hadde TV aksjonen i år samlet inn om lag 380 millioner kroner, eller 320 etter at man har justert for inflasjon.

Det bare en konklusjon å trekke: Vi er blitt kjipere. Vi gir i hvert fall mindre av pengene våre gjennom TV-aksjonen. Men jeg blir gjerne motbevist.

Powered by Labrador CMS