Samfunn

Illustrasjonsfoto. Arbeidsdeltakelsen er i ferd med å ta seg opp igjen.

– Vi må regne med at arbeidsstyrken vokser raskere fremover

Publisert Sist oppdatert

Justert for sesongvariasjoner var 110.000 personer arbeidsledige i september (gjennomsnitt august-oktober), viser tall publisert av SSB onsdag morgen.

Det utgjorde fire prosent av arbeidsstyrken, ned 0,3 prosentpoeng fra juni.

De fleste, blant andre meglerhusene DNB Markets og Nordea Markets, hadde regnet med uendret ledighet fra august, på 4,1 prosent.

«AKU-ledigheten har lenge pekt mot en svakere utvikling på arbeidsmarkedet, enn den registrerte ledigheten og nasjonalregnskapet. Dog bekreftes bildet av at ledigheten har passert toppen,» skriver valutastrateg Magne Østnor i DNB i sin morgenrapport onsdag.

Ifølge tallene var 8.000 færre personer arbeidsledige i september sammenlignet med juni. Nedgangen er innenfor feilmarginen i SSBs Arbeidskraftundersøkelse (AKU), men likevel i tråd med utviklingen siden april. Ifølge samme undersøkelse var 12.000 flere personer i arbeid, målt i samme tidsrom. Også denne økningen er innenfor feilmargin.

Nå som sysselsettingen trekker mer oppover igjen, er det grunn til å tro at deler av yrkesdeltagelsen også vil komme tilbake

«Detaljene viser at sysselsettingen steg med 5000 personer i september, mens arbeidsstyrken steg med 2000 personer. Dermed falt ledigheten med 3000 personer, noe som var nok til å vippe ledighetsraten ned til 4,0 prosent,» forklarer analytikerne Kari Due-Andresen og Marius Gonsholt Hov i morgenrapporten til Handelsbanken Capital Markets.

De bemerker at nivået på sysselsettingen i AKU over lengre tid har utviklet seg svakt. Men det har samtidig vært noe oppgang hittil i år. Derfor tror de at oppgangen vil fortsette, slik at AKU-sysselsettingen kommer opp mot den «friskere sysselsettingsutviklingen i BNP-tallene,» heter det i rapporten.

«Samtidig ser vi at yrkesdeltagelsen fortsetter å holde seg rundt bunn-nivået; i det siste særlig holdt nede av befolkningen i alderen fra 25 år og oppover. Deler av denne nedgangen i yrkesdeltagelsen etter 2014 ser vi i sammenheng med oljeprisfallet, og dermed en vanskeligere situasjon for mange i arbeidsmarkedet. Men nå som sysselsettingen trekker mer oppover igjen, er det grunn til å tro at deler av yrkesdeltagelsen også vil komme tilbake. Det betyr at vi må regne med at også arbeidsstyrken vokser noe raskere fremover. Dermed blir den videre nedgangen i ledigheten bare gradvis, selv om altså sysselsettingen stiger,» skriver analytikerne.

Til sammenlikning gikk antallet registrerte arbeidsledige og personer på arbeidsmarkedstiltak hos NAV ned med 4.000 i samme tidsrom.

Powered by Labrador CMS