Samfunn

Styreleder i Kommunenes Sentralforbund/KS, Gunn Marit Helgesen.

– Vil gi dårligere tilbud til brukerne

KS sitt landsstyre frykter at kommunene, mot sin vilje, blir tvunget til å erstatte avlastning i hjem fra samme person med enten turnusbaserte ordninger eller avlastning i institusjon.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen foreslo nylig en ny forskrift om avlastningstilbud som skal gi kommunene tilbake den handlefrihet som de mistet ved høyesterettsdommen i den såkalte Avlaster-II saken i 2016.

– Men den vil på langt nær løse alle problemer, mener landsstyret i KS.

De mener derfor at det er viktig at regjeringen arbeider videre med lovendringer så kommunene fortsatt kan gi barn og familier et godt avlastningstilbud.

Landsstyret viser til at kommunene som følge av Høyesteretts dom må avvikle de gjeldende oppdragsavtalene om avlastning, og erstatte dem med ordinære arbeidsavtaler.

Dette har gjort det ulovlig for samme person å gi avlastning i mer enn to døgn sammenhengende, eller tilby ferieavlastning. Det vil også være ulovlig for en person i full stilling i kommunen å være avlaster ved siden av fulltidsjobben.

Dyrere for kommunene

Kommunesektorens organisasjon frykter at kommunene, mot sin vilje, blir tvunget til å erstatte avlastning i hjem fra samme person med enten turnusbaserte ordninger eller avlastning i institusjon.

– Dette er dyrere for kommunene, og dårligere tilbud for brukerne.

Regjeringens forslag til ny forskrift vil på visse vilkår kunne gjøre det mulig å videreføre helgeavlastning, forutsatt at ikke avlaster allerede arbeider fulltid i kommunen.

– Det vil ikke løse problemet med ferieavlastning, og kan altså medføre press mot mer deltidsarbeid i kommunene.

Stabilt og trygt

Landsstyre oppfordrer Regjeringen til å arbeide videre med en permanent lovgivning som gir kommunene nødvendig fleksibilitet til å kunne videreføre et tilbud som familiene som mottar avlastning opplever som stabilt og trygt.

– Partene i arbeidslivet må trekkes med i arbeidet.

Samtidig ønsker KS å gi stor honnør til de som påtar seg avlastningsoppdrag, enten det er nær familie, venner, eller andre.

Landsstyret understreker kommunenes ansvar for å verdsette disse gjennom avtalevilkår uavhengig av hvordan den permanente lovgivningen vil bli seende ut.

Powered by Labrador CMS