Samfunn

60 prosent av svenske ledere anser Sverigedemokratenes Jimmie Åkesson som «kompetent leder», mens over 20 porsent av dem kan tenke seg å stemme på ham.

1 av 5 svenske ledere vil stemme Sverigedemokratene

Publisert Sist oppdatert

Sverigedemokratene er hakket mer populære blant svenske ledere enn blant befolkningen ellers. Men fortsatt holder Moderatene stand som største parti blant sjefene i Sverige.

En meningsmåling det svenske magasinet Chef har gjort, viser at Moderatene er største parti blant svenske ledere, mens Sverigedemokratene tar en klar andreplass. Sosialdemokratene scorer svært dårlig blant svenske ledere, selv om den svenske økonomien går svært bra.

Magasinet Chef står bak målingen sammen med meningsmålingsinstituttet Novu. I tillegg til å spørre ledere, har man også gjort en ordinær velgerundersøkelse blant et representativt utvalg svensker.

12 prosentpoeng forskjell mellom ledere og allmenhet

Forskjellene mellom svenske sjefer og «Medelsvensson» er påtagelig for enkelte av partiene.

Mens Morderatenes oppslutning er 23,6 prosent hos sjefene, er de nede på 20,6 blant allmenheten på Chefs måling. På andre målinger den siste tiden, er de helt nede i 17,5 prosent.

Hos folk flest scorer Sosialdemokratene 26,9 prosent på Chef-målingen. Men hos lederne kommer de kun opp på 14,6 prosent – mer enn 12 prosentpoengs forskjell.

Sverigedemokratene gjør det svært bra også på Chefs måling. Blant lederne scorer de 20,1 prosent, mens allmenheten gir Jimmie Åkesson & co 19,2 oppslutning.

Borgerlig walkover hos sjefene

Ser man på de to blokkene i svensk politikk, ville den borgerlige alliansen vunnet valget nærmest på «walkover» dersom det kun var ledere som fikk stemme. Hele 44,4 prosent av sjefene ville stemt borgerlig – altså enten på Morderatene, De liberale, Kristendemokratene eller Senterpartiet.

Venstresiden – med Sosialdemokratene, Venstrepartiet og Miljøpartiet ville til sammen fått 23,4 prosent av de svenske ledernes stemmer.

Ser vil på hva allmenheten sier de ville ha stemt, viser Chef-målingen at den borgerlige Alliansen hadde 37,9 prosent, mens 39,6 prosent hadde foretrukket venstresiden.

Som kjent er det ingen av de to blokkene i svensk politikk som – foreløpig – vil samarbeide eller basere sitt parlamentariske styringsgrunnlag på Sverigedemokratene.

60 prosent av svenske ledere mener at Sverigedemokratenes Jimmie Åkesson er en «kompetent leder»

Åkesson er «kompetent»

Chef-undersøkelsen har også bedt respondentene i lederskjiktet vurdere den enkelte partileders lederegenskaper. Her er det to partiledere som skiller seg klart ut. Mens de fleste får en score på lederegenskaper som står i samsvar med eget partis oppslutning, mener 60 prosent av svenske ledere at Sverigedemokratenes Jimmie Åkesson er en «kompetent leder», mens 30 prosent av sjefene har tillit til ham «som politiker».

Kun Senterpartiets Annie Lööf kan skilte med tilsvarende forskjell på partippslutning og oppfatning av lederegenskaper. Mens Senterpartiet i Sverige ligger på drøyt 11 prosent oppslutning blant ledere, mener over 30 prosent av sjefene at Lööf gjør en god lederjobb. Noe av grunnen til det er at Annie Lööf har bidratt til å løfte Senterpartiets oppslutning på meningsmålingene fra under 3 prosent før valget i 2014 til dagens drøye 10 prosent.

Powered by Labrador CMS