Samfunn

Oppropet fra de 45 organisasjonene blir overlevert til Venstres partileder Trine Skei Grande torsdag.

45 organisasjoner med opprop til Skei Grande

45 norske organisasjoner har gått sammen om et felles opprop til Trine Skei Grande hvor de krever gjeninnføring av en utviklingsminister.

Publisert Sist oppdatert

Blant organisasjonene er FN-sambandet, Norsk Folkehjelp, WWF og Operasjon Dagsverk. I et opprop som blir overlever til Venstres partileder Trine Skei Grande onsdag, krever der at Venstre i de pågående regjeringsforhandlingene på Jeløya får på plass en gjeninnføring av utviklingsministerposten.

– En utviklingsminister vil være avgjørende for at Norge kan få ut sitt potensial i innsatsen for bærekraftig utvikling, menneskerettigheter og utryddelse av ekstrem fattigdom, skriver organisasjonene i en pressemelding.

Frykter at norsk interesse får råde

– En utenriksminister har et annet mandat enn en utviklingsminister. Førstnevnte skal primært sikre Norges interesser, sistnevnte skal jobbe for utviklingslands interesser. Det er ikke alltid slik at disse sammenfaller, og når disse to slås sammen, er det fare for at de norske interessene får råde, påpekes det.

Posten som utviklingsminister ble fjernet da Høyre og Frp kom til makten. Det som hadde vært oppgavene til Heikki Eidsvoll Homås (SV) ble lagt til daværende utenriksminister Børge Brende (H).

Grande for utviklingsminister

Trine Skei Grande sa til Aftenposten i oktober at partiet ville kreve en gjeninnføring av posten dersom de kom i regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp.

Nå får Venstre altså støtte og en påminnelse fra 45 norske organisasjoner som jobber med internasjonale utviklingsorganisasjoner.

Powered by Labrador CMS