Samfunn

Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde mener Ap undergraver partene i trepartssamarbeidet.

Høyre hevder Ap dolker arbeidslivets parter i ryggen

Ap fnyser av kritikken.

Publisert Sist oppdatert

Ved å fremme pensjonsforslag i Stortinget etter enighet mellom partene undergraver Ap trepartssamarbeidet, mener Høyre. Grovt kunnskapsløst, parerer LO.

– Ap respekterer ikke enigheten som er oppnådd mellom partene, men overprøver det i Stortinget. Det er å undergrave partene i trepartssamarbeidet. Det synes jeg er ganske alvorlig, sier Høyres Heidi Nordby Lunde, som er nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

– Da mister de også troverdighet hver gang de drar fram at man skal verne om trepartssamarbeidet. For Ap ser det ut til at det bare er én part, nemlig LO, sier Lunde til NTB, og fyrer av følgende kraftsalve:

– Ap dolker de andre fagorganisasjonene og arbeidsgiversiden i ryggen med dette forslaget.

KrF på vippen

Ap-leder Jonas Gahr Støre og SV-leder Audun Lysbakken fremmet nylig et forslag om å sikre obligatorisk tjenestepensjon (OTP) for utsatte grupper som deltidsarbeidere, vikarer og ungdom i private bedrifter.

De to partiene foreslår å gi pensjonsopptjening fra første krone, pensjonsopptjening for stillingsandeler lavere enn 20 prosent og at også unge under 20 år skal få opptjene pensjonspoeng.

– Høyre er mot forslaget om tjenestepensjon fra første dag. Men vi hadde respektert det hvis partene i arbeidslivet kom fram til det, sier Lunde.

KrF avgjør trolig om det blir flertall i Stortinget for forslaget, som imidlertid trolig ikke blir behandlet før til høsten.

Næringslivet har reagert sterkt på forslagene, som de mener kan påføre berørte bedrifter milliardutgifter. LO berømmer på sin side forslagene, som har vært blant deres krav i en årrekke.

Usolidarisk

Ap-nestleder Hadia Tajik synes Lunde kommer med et freidig angrep, men at det virker som om hun ikke kjenner saken særlig godt.

– NHO-sjef Kristin Skogen Lund har understreket at det er politikerne som bestemmer tjenestepensjon. Så da må jeg minne Lunde om at Stortinget er et lovgivende organ og ikke et ekspedisjonskontor som bare nikker til regjeringens usolidariske forslag, sier Tajik til NTB.

Hun minner om at regjeringen selv sendte ut på høring et forslag om pensjon.

– Mener Lunde at de skal kunne ha meninger om dette, men at Ap ikke skal kunne ha noen mening, spør hun retorisk.

LO: – Grov kunnskapsløshet

Nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik, mener Lunde utviser enten grov kunnskapsløshet med sine uttalelser, eller uttaler seg mot bedre vitende.

– Begge alternativene er alvorlige, sier hun til NTB.

Følsvik peker på at både arbeidstakersiden og arbeidsgiversiden har uttalt at obligatorisk tjenestepensjon er lovfestet og dermed noe Stortinget kan bestemme.

– Høyre er selv med på dette lovarbeidet i Stortinget, og det er selvsagt helt legitimt og også bra at det fremmes forslag som er både bedre og mer rettferdig enn dagens pensjonsordning, sier Følsvik.

– Hvis Lunde har en politisk agenda som innebærer at hun ikke vil gi alle pensjon fra første krone, så bør hun heller begrunne dette i Stortinget når saken kommer opp der, sier hun.

– Umusikalsk

NHOs arbeidslivsdirektør Nina Melsom beskriver imidlertid Aps krav som umusikalsk.

– Dette var et av hovedtemaene i tariffoppgjøret, og en samlet arbeidsgiverside sto imot dette kravet og var også forberedt på å gå i konflikt fordi det rett og slett ville blitt for dyrt for bedriftene, sier hun til NTB.

– Det bekymrer meg at politikerne ikke har større respekt for forhandlingsresultatet enn at de allerede før uravstemningen foreslår å endre på et av premissene. Det skaper en ubalanse som kan virke inn i forhandlingsmekanismen mellom partene. Dette bør politikerne merke seg, sier Melsom.

Powered by Labrador CMS