Samfunn

Aps partileder Jonas Gahr Støre kan få nøkkelrolle.

Ap kan få siste ord om medlemskap i EUs energiunion

Publisert Sist oppdatert

Arbeiderpartiet kan bli tungen på vektskålen i striden om norsk medlemskap i EUs energibyrå Acer. Nesten 100 Ap-ordførere ber partiet si nei.

LOs to største forbund, Fagforbundet og Fellesforbundet, vedtok torsdag at de også er imot et medlemskap. EL og IT Forbundet er allerede motstander, og dermed også LO som helhet dersom saken blir tatt opp der, skriver Klassekampen.

Stridens handler om norsk tilslutning til EUs tredje energimarkedspakke, som vil føre til at Norge blir underlagt EUs energitilsyn Acer. Flere frykter at Norge dermed kan miste kontroll over vannkraften.

Sp, Rødt og SV har allerede sagt nei, og ifølge avisen ligger Kristelig Folkeparti også an til å gå imot Acer.

Innad i Ap er det uenighet om medlemskap. 97 ordførere har levert et opprop til stortingsgruppa der de krever at partiet sier nei. Også flere fylkeslag er imot.

Aps stortingsgruppe krever at regjeringen innfrir seks forutsetninger for at partiet skal kunne støtte EUs tredje energimarkedspakke, blant annet at private utenlandskabler skal stoppes.

Stortingets energi- og miljøkomité har fått utsatt fristen til 19. mars med å avgi innstilling i saken, ifølge avisen. Norge har aldri tidligere brukt reservasjonsretten i EØS-avtalen mot et EU-direktiv.

Organisasjonen Nei til EU merker engasjementet knyttet til spørsmålet om medlemskap i energibyrået, skriver Nationen. Blant 600 nye medlemmer i Nei til EU siden nyttår, oppgir de fleste energipakken som hovedgrunn.

Powered by Labrador CMS