Samfunn

Skjer 'A? I dag skal KrF og partileder Knut Arild Hareide innta et av KrF viktigste standpunkt på mange år – ja eller nei til Sylvi Listhaug.

Balansekunstner må velge side

I formiddag skal KrF velge side i norsk politikk. Hvis det skjer, bør Jonas Gahr Støre våge si at Ap er klare til å ta ansvar – og ikke foreslå et semi-mistillitsforslag, slik han gjorde i helgen.

Publisert Sist oppdatert

Klokka 12 i formiddag samles landsstyret i Kristelig Folkeparti til et ekstraordinært møte for å ta stilling til Rødts mistillitsforslag mot justis- innvandrings- og beredskapsminister Sylvi Listhaug.

At det innkalles til et ekstraordinært landsstyremøte sier litt om hvor viktig denne saken er for KrF. Dette er en sak partileder Knut Arild Hareide ikke våger å la stortingsgruppa avgjøre alene. KrF har ikke bare regjeringens skjebne i sine hender, partiets avgjørelse vil også innebære et valg av hvilken side det står på i norsk politikk.

KrF-leder Hareide presses fra alle kanter i spørsmålet om mistillit til justisministeren. Mandag formiddag satt partiledelsen samlet på Stortinget og forberedte seg til skjebnemøtet.

– Pågangen har vært stor gjennom helgen, sier Hareide til NTB. Han bekrefter at han i helgen har hatt kontakt med statsminister Erna Solberg (H), men vil ikke si noe mer om innholdet i samtalene.

Klokken 12 vil KrF-lederen holde en åpen innledning for partiets landsstyre som samles på Stortinget. Deretter vil møtet bli lukket for pressen. Men allerede rett før klokken 9.15 møtte han sine to nestledere Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad for å diskutere spørsmålet som kan felle regjeringen, skriver NTB.

– Dette er helt klart en vanskelig sak for oss, sa Bollestad på vei inn til møtet. Presset på partiets åtte stortingsrepresentanter er formidabelt. Selv om tilliten er tynnslitt til Listhaug, er det langt færre i partiet som virkelig ønsker en regjeringskrise.

Dersom KrF faktisk sier ja til mistillit, sier det også ja til Jonas Gahr Støre og den rød-grønne siden. Det vil i så fall innebære et historisk sideskifte. KrF har alltid vært holdt seg på den borgerlige siden når det kommer til regjeringsspørsmål.

Så for KrF handler denne saken nå om mye mer enn Sylvi Listhaugs Facebook-oppdateringer og hennes evne til å si unnskyld.

Og uansett hvor KrF lander, vil partiet få kritikk.

Dersom partiet faktisk går til det dramatiske skrittet og lander på ja til mistillit, vil Erna Solberg sette hardt mot hardt og stille kabinettspørsmål når saken skal behandles i Stortinget tirsdag.

Holder KrF fortsatt på sitt gjennom stortingsbehandlingen, vil partiet få skylden for at det borgerlige samarbeidet strander. Som en del av flertallet bak mistillitsforslaget, vil KrF bli tvunget til å snakke med Jonas Gahr Støre om hvordan de kan støtte en eventuelt ny regjering utgått fra Arbeiderpartiet.

Dette scenarioet er krutt i KrF. Før helgen var det få kommentatorer som hadde tro på dette som et realistisk utfall. Men KrF er splittet. Også mange av de mer konservative medlemmene som hittil har hatt stor sympati for Sylvi Listhaug, har mistet tålmodigheten med henne. Og for dem er det særlig avgjørelsen om å hente ut en afghansk familie fra det de mener var et kirkeasyl, som var dråpen – mer enn Facebook-posten om Ap som terroristsympatisører.

Det vil bli noen ubehagelige runder for Knut Arild Hareide

Dersom KrF velger å si nei til et mistillitsforslag vil partiet bli framstilt som «feige» fra den rødgrønne siden. De vil også risikere å bli ydmyket fra hovmodige Frp-ere og andre som vil spørre om «hva som var visten» med dette spillet». Dessuten vil kritikerne garantert komme trekkende med moralske argumenter: Hvordan kan KrF støtte Sylvi Listhaug? Kan de begrunne hvorfor de har tillit til henne? Det vil bli noen ubehagelige runder for Knut Arild Hareide.

Og uansett hva partiet velger, så vil KrF fortsatt være splittet i synet på Frp og Sylvi Listhaug.

Slik er livet på vippen for Knut Arild Hareide. Han hadde kanskje regnet med å bruke hele stortingsperioden til å tvinge regjeringen til å føre en mer KrF-vennlig politikk. Til å vise at KrF får gjennomslag for sin politikk. I stedet må han og partiet ta det ultimate valget om regjeringsspørsmålet allerede nå, bare et halvt år etter stortingsvalget.

Det som kan redde Hareides ansikt, er om Listhaug selv trekker seg, eller ber om å få et annet departementet for «å skape ro». Men det vil sannsynligvis ikke skje, dersom ikke KrF vedtar et ja til mistillit. Skjer det, kan Hareide plutselig bli en slags seierhherre i denne saken – «han som tvang Listhaug til fornuft». Men det må i så fall skje før mistillitsforslaget kommer til votering i Stortinget tirsdag, og det er langt fra sikkert at Sylvi Listhaug vil la seg presse ut på den måten.

En mulig utgang er at KrF ikke offentlig vil si hvor de lander før saken kommer til behandling i Stortinget tirsdag. I så fall vil spekulasjonene nå nye høyder det neste døgnet. Men det vil også gi Listhaug en åpning til å trekke seg uten å tape ansikt like kraftig som hvis hun gjør det etter at KrF eventuelt sier at de vil stemme for mistillit.

Denne saken er blitt delikat også for Arbeiderpartiet. Da partiet i forrige uke sa at de ville støtte et mistillitsforslag, så nok ikke Støre & co for seg at det kunne ende i regjeringskrise. Derfor har både Ap og KrF leflet med tanken om at Erna Solberg «bare kan flytte Listhaug til et annet departement».

Her har Støre en sak han kan framstå tydelig i. Det er snakk om ja eller nei. Likevel klarer han å kløne det til med et konstruert «kanskje»

Det er et pussig og svært lite prinsipielt standpunkt. For det første vil ingen regjeringssjef la Stortinget diktere hvilke departementer hennes statsråder skal lede. Det er en uhørt vingeklipping av statsministerens makt, slik Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland har påpekt i formiddag.

Men det er også en veldig defensiv rolle å innta. Enten er man for mistillit, eller så er man mot. Støre bør si at han er klar til å ta ansvar dersom mistillitsforslaget får flertall og regjeringen velger å kaste kortene. Her har Støre en sak han kan framstå tydelig i. Det er snakk om ja eller nei. Likevel klarer han å kløne det til med et konstruert «kanskje».

Hvis Ap ikke mener alvor med sin mistillit, så burde de ha droppet hele greia, og godtatt Listhaugs unnskyldning fra sist uke.

Selv om det kan virke sånn enkelte ganger, så leker man vel ikke politikk på Stortinget?

Dette skjer videre i «Listhaug-saken»:

I dag, mandag kl. 12.00:

KrFs stortingsgruppe har bedt om et fellesmøte med KrFs landsstyre. Møtet vil bli avholdt på Stortinget. Stortingsgruppen ønsker å rådføre seg med Landsstyret om mistillitsforslaget mot justisminister Sylvi Listhaug.

Mandag kl. 15.00:

Fremskrittspartiet har innkalt Sylvi Listhaug og de andre statsrådene i partiet til et hastemøte mandag med Frps stortingsgruppe.Bakgrunnen er mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug, og partiet vil da drøfte hvordan de skal møte den avgjørelsen KrF har kommet fram til.

Tirsdag kl. 10.00:

Mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug i Stortinget.

Stortinget behandler Rødts forslag om mistillit mot justisminister Sylvi Listhaug (Frp). Stortingsmøtet begynner klokka 10 og saken er den første på dagsorden. Det blir votering umiddelbart etter at forslaget er debattert.

Powered by Labrador CMS