Samfunn

Silvio Berlusconi er i høyeste grad tilbake på den politiske scenen.

Berlusconi nær seier i Italia

Publisert Sist oppdatert

Han blir aldri helt borte.

Med en måned igjen til valget går 81-år gamle Silvio Berlusconi og hans nydannende sentrum-høyre koalisjon frem på meningsmålingene. Nå trenger de kun to prosentpoeng for å kunne danne regjering.

Valget i Italia følges med spenning i hele Europa og er ventet å gi en pekepinn på om populistbølgen fra 2016 ble stoppet i fjor da pro-EU og sentrumsorienterte velgere stemte fram Emmanuel Macron i Frankrike.

Etter sitt siste comeback har Berlusconis Forza Italia som dominerte italiensk politikk fra starten i 1994 og frem til han ble presset ut i 2011, dannet en koalisjon med de høyrepopulistiske partiene Lega Nord og Fratelli d´Italia, som begge har markert seg som EU- og innvandringsskeptiske.

Koalisjonen leder nå i meningsmålingene med 37 prosent av stemmene mot protestpartiet Fem Stjernerbevegelsens 27,7. Tidligere statsminister Matteo Renzis og sittende statsminister Paolo Gentilonis sentrum-venstre koalisjon har falt på meningsmålingene og har nå en oppslutning på bare 27 prosent, ned fra 30 prosent i november 2017.

Kritisk for EU

Denne gangen hindres Berlusconi av en skattesvindeldom fra å kunne bli statsminister, men det er ventet at dersom koalisjonen hans vinner, vil han som partileder være sentral i utvelgelsen av statsråder, ikke ulikt Jaroslaw Kaczynskis rolle som formann i Lov- og rettighetspartiet i Polen.

 

Financial Times peker på at valget er kritisk for Angela Merkel og Emmanuel Macrons planer for et nytt EU. «Det mangler tillit og han blir jo et slags wild card. Det kan bli svært vanskelig og distraherende», sier Mujtaba Rahman i Eurasia Group til avisen.

Samtidig er det mange i Europa og EU som ser på ham som et bedre alternativ enn at høyrepopulistene skal gå videre frem. Berlusconi anses som relativt pro-EU og ble tatt hjertelig imot av blant andre president i EU-kommisjonen Michel Barnier da han gjestet Brussel sist uke.

FT skriver at Berlusconi aldri ga sin støtte til Trump og at han i det siste har unngått å kritisere Angela Merkel. Han vant også sympati da han deltok i den sosialdemokratiske kjempen Helmut Kohls begravelse i fjor.

Samtidig er han blitt tydeligere i sin motstand mot innvandring. Da et medlem av Lega Nord skadet seks afrikanske migranter i en skyteepisode, uttalte Berlusconi at innvandringen krever raske løsninger siden det er 600.000 migranter i Italia som ikke har krav på opphold. Han beskrev innvandrere og migranter videre som «sosiale tidsbomber siden de er parate til å begå lovbrudd».

Sjanse for stor-koalisjon

Analytikere har til nå spådd at det ikke vil bli en klar sier til noen av koalisjonene eller til det største partiet Fem Stjerner-bevegelsen. Dermed er det mulig man får en storkoalisjon som i Tyskland, hvor Paolo Gentiloni fortsetter som statsminister. Men også dette et svært usikkert utfall siden Sentrum-høyre vokser på meningsmålingene. En annen løsninger som også har vært luftet er at Lega Nord og Fratelli d´Italia går sammen med Fem Stjerner-bevegelsen i en helt ny konstellasjon.

Den siste muligheten har fått leder i Front National i Frankrike, Marine Le Pen, til å uttale at valget i Italia blir et skjebnevalg for EU.

Powered by Labrador CMS