Samfunn

Storbritannias statsminister Theresa May.

Krise for May at brexit-minister David Davis trekker seg

Brexit-minister David Davis trekker seg fra stillingen fordi han mener statsminister Theresa Mays plan undergraver Brexit og holder Storbritannia for nær EU.

Publisert Sist oppdatert

– Retningen politikken tar, vil i beste fall etterlate oss i en svak forhandlingsposisjon, kanskje i en posisjon vi ikke kommer oss ut av, skriver Davis i sitt oppsigelsesbrev til statsministeren.

Davis' beskjed sent søndag kveld undergraver Mays allerede svært svake regjering, som har mistet flere ministre det siste året på grunn av forskjellige skandaler.

Labour-leder Jeremy Corbyn sier at Davis' avgang, akkurat når hun skal legge fram planen om britenes framtid utenfor EU for Parlamentet, viser at hun ikke har noen autoritet igjen, og at hun ikke er i stand til å gjennomføre brexit. Komplett kaos, sier en annen Labour-parlamentariker.

Davis, som er kjent som en hard EU-motstander, trekker seg bare to dager etter at den dypt splittede britiske regjeringen ble enig om en felles strategi for å beholde sterke bånd til EU også etter at Storbritannia forlater EU.

Under et tolv timer langt maratonmøte på statsministerens feriested Chequers fredag fikk May presset gjennom støtte til en plan om frihandel med EU for industri- og landbruksvarer.

Harde kjernen fornøyd

Den harde kjernen av brexit-motstandere er svært fornøyd med Davis' beslutning og mener den vil være en inspirasjon for konservative parlamentarikere som lenge har ment at May er altfor villig til å kompromisse med EU.

Jacob Rees-Mogg sier at May nå må revurdere den visjonen om EU som hun mener hun sikret på Chequers, en plan han mener vil gjøre Storbritannia til et land som bare innordner seg EUs regler.

– Fantastiske nyheter. Godt gjort av David Davis som har prinsipper og mot til å gå av, tvitret den konservative parlamentarikeren Andrea Jenkyns.

Også brexit-viseministrene Steve Baker og Suella Braverman trekker seg fra regjeringen, ifølge flere medier, deriblant The Telegraph.

Ble enige fredag

Å få til en endelig plan som både regjeringen samlet kunne står bak, og som EU kan godta, var en enorm utfordring, bare ni måneder før Storbritannia forlater EU.

Den harde kjernen, som inkluderer utenriksminister Boris Johnson, var skeptisk til Mays forslag, som innebærer at Storbritannia holder seg nært til EUs regler for varehandel. De mener det vil begrense Storbritannias mulighet til å inngå nye handelsavtaler med andre land i verden, slik som USA.

En mer EU-vennlig gruppering, blant dem finansminister Philip Hammond, mener det er viktig å opprettholde gode økonomiske bånd til EU og EUs marked på 500 millioner mennesker.

Davis har ledet landets forhandlinger med EU siden folkeavstemningen som førte til brexit for to år siden. I brevet til May skriver han at han «som hun vet», har vært uenig med henne på en rekke punkter det siste året.

Store bedrifter advarer

Regjeringen har nylig fått kraftige advarsler fra store selskaper som Airbus og Jaguar Land Rover. De truer med å trekke seg helt ut av Storbritannia om det ikke blir enighet om en frihandelsavtale med EU. Airbus alene har 14.000 ansatte i Storbritannia.

Mandag er det ventet at May skal presentere innholdet i regjeringens avtale for Parlamentet.

Powered by Labrador CMS