Samfunn

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) møter i dag Bondelaget og Småbrukarlaget sammen med statsminister Erna Solberg (H). Sammen skal de også besøke tørkerammede bønder på Kløfta i Akershus. Men Dale har allerede avvist bøndenes krav om økonomisk krisehjelp.

Dale avviser krisepakke allerede før møte med bøndene

Landbruksminister Jon Georg Dale sier til NRK at regjeringen ikke vil komme med en ekstra krisepakke til bøndene nå. Dette provoserer bondeorganisasjonene kraftig.

Publisert Sist oppdatert

– Vi må vente til vi ser hvordan avlingene faktisk blir. Vi har en veldig god avlingsskadeerstatningsordning, og den kommer til å bli ytterligere belastet, men en særegen krisepakke er ikke aktuelt på nåværende tidspunkt, sier Dale til NRK i dag morges.

Møter bøndene

I ettermiddag skal statsminister Erna Solberg og landbruksminister Jon Georg Dale møte bondeorganisasjonene og andre representanter for landbruksnæringen for å bli nærmere orientert om tørkekrisen i norsk landbruk.

Bøndene har i flere uker hevdet at landbruket trenger ekstra krisemidler fra regjeringen for å hindre større nedslakting av dyr. At Dale allerede før møtet avviser forespørselen, har provosert bondeorganisasjonene.

– Jeg reagerer med sinne. Her har vi en fagstatsråd som på ingen måte skjønner alvoret, sier Merete Furuberg, leder for Norsk Bonde- og Småbrukarlag, til VG.

Det kan jeg svare kontant nei på. Proteksjonisme holder vi oss unna

Ikke proteksjonisme

I går, onsdag, sa landbruksministeren til Dagens Perspektiv at regjeringen følger situasjonen i landbruket nøye.

– Skulle situasjonen forverre seg ytterligere, vil vi også vurdere nye tiltak, sa Dale. Men han var allerde i går klar på at noen av tiltakene bøndene har etterlyst, som for eksempel en reduksjon av kjøttimporten fra EU, ikke er aktuell politikk.

– Det kan jeg svare kontant nei på. Proteksjonisme holder vi oss unna, sier landbruksminister Jon Georg Dale til DP.

Nødslakting

Tørken i sommer har gitt høye priser og transportkostnader, noe som har ført til store økonomiske utfordringer for mange bønder i Sør-Norge.

Landbruket lider under det som har vært en historisk varm og tørr sommer. Situasjonen for mange bønder er kritisk. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har invitert statsminister Erna Solberg og landbruksministeren til å besøke en av gårdene som er rammet og til å diskutere situasjonen med næringa.

– Mange av våre medlemmer står nå i en fortvilt situasjon. Husdyrbønder står i fare for å måtte nødslakte fordi de ikke har nok fòr til dyra. Produsenter av korn, bær, frukt og grønnsaker opplever store avlingstap. En av landets største næringer er i dyp krise, sier leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, som til VG sier han er svært overrasket over at . regjeringen ikke tar innover seg den kraftfulle økonomiske krisen som utvikler seg i landbruket.

Også LO støtter bøndene i sine krav om krisehjelp. LO-topp Jan-Egil Pedersen frykter at tørkekrisen i landet kan føre til at arbeidsplasser kan gå tapt i næringsmiddelindustrien om det ikke tas grep.

Møtet mellom Solberg/Dale og bondeorganissjonene skjer på en gård på Kløfta i Akershus klokken 12 i formiddag.

Prøv DP

Klikk her for å prøve Dagens Perspektiv.


Powered by Labrador CMS