Samfunn

Frps Sylvi Listhaug kan bli partiets nestleder.

– Den lykkelige perioden er over for Erna

Med brobyggeren Per Sandberg ute av regjering, er det slutt på lykken for Erna Solberg, hevder statsviter. Dersom Sylvi Listhaug blir Frp–nestleder kan det bli betydelig mer splid internt.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge førsteamanuensis Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger har Erna Solberg frem til i dag hatt en lykkelig periode som regjeringssjef. Hun har klart å holde de mest kontroversielle Frp–erne vekk fra topposisjonene, og har kunnet balansere friksjonen mellom partiene mot uroen internt i Frp på den andre siden.

– Per Sandberg i regjering har vært gunstig for Erna Solbergs regjeringsprosjekt, sier han.

Foto Statsminister Erna Solberg sammen med den nye fiskeriministeren, Harald Tom Nesvik. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Sandberg har kunnet roe hardcore Frp–erne på den ene siden, samtidig som han har vært lojal både mot partiledelsen og regjeringsprosjektet.

– Han har vært en viktig brobygger, hevder Tuastad.

Mindre rød klut

Når Sandberg nå har trukket seg fra regjeringen og nestledervervet i Frp, er det imidlertid slutt på lykken for Solberg.

Foto Per Sandberg er ferdig i regjeringen og som nestleder i Frp. Her i Dagsnytt 18 sammen med kjæresten, Bahareh Letnes. Foto: NRK / NTB scanpix.

Tuastad har merket seg at Sylvi Listhaug ikke har vært den røde kluten hun ble kjent for å være i regjering, etter han hun kom til Stortinget. Noen spede forsøk på å skape splid har det vært, men det er tydelig at hun har manglet direkte makt.

– Som nestleder vil hun også ha muligheten til å skape anstrengte konfrontasjoner mellom de lyseblå og de mørkeblå i regjeringen. Samtidig er ikke nestlederposisjonen like fremtredende som regjeringsposisjonen. Håpet til Erna må være at hardcore–fløyen føler at de har blitt hørt, dersom hun blir nestleder. Det kan bidra til at den indre uroen vi ser i Frp stilner noe, påpeker han.

Foto Statsviter og valgekspert, Svein Erik Tuastad, sier at Erna Solbergs lykkedager nå er over. Foto: UiS.

Han understreker at denne uroen er det farligste og mest truende for regjeringsprosjektet nå. Erna Solberg er i en spagat, men kan håpe på at hun kan roe fraksjonene og unngå konfrontasjoner.

KrF

– Hva vil en eventuell utnevnelse av Listhaug som nestleder ha å si for KrFs mulige regjeringsdeltakelse?

– Dette er ikke gunstig for KrF, i forhold til regjeringsdeltakelse. Samtidig er ikke nestlederposisjonen så dominerende, sier Tuastad.

Foto KrF–leder Knut Arild Hareide er i tenkeboksen, i forhold til regjeringsdeltakelse. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix.

Han legger til at det er verre å ha opprørere i regjering enn i ledelsen i Frp.

Powered by Labrador CMS