Samfunn

Valgdagsundersøkelsen viste at Sverigedemokraterna trolig henter flest stemmer fra Socialdemokraterna.

– Det ble en folkeavstemning om innvandring

Flyktningespørsmålet soleklar politisk akse i det svenske valget.

Publisert Sist oppdatert

En rekke svenske politikere kommenterte utviklingen i stemmetellingen under SVTs valgsending i går kveld. En av dem av EU-parlamentariker og Liberalerna-politiker Jasenko Selimović. På spørsmål fra programlederne om hans syn på resultatet svarte Selimović at han ikke ønsket å ta fra Sverigedemokraternas bragd i å få oppslutning fra en stor del av befolkingen, men at resultatet måtte ses i lys av valgkampen.

– I praksis ble det en folkeavstemning om innvandring og flyktninger, sa han.

Det viste også den svenske valgsdagsundersøkelsen som spurte velgerne følgende spørsmål: Er det bra å ta imot færre flyktninger?

 

Et flertall av velgerne til den borgerlige alliansen ser ut til å ønske å bremse inntaket av flyktninger, mens det er mye lavere oppslutning på venstresiden. Unntaket er Centerpartiet, hvor partileder Annie Lööf har vært svært tydelig om at hennes parti tar sterk avstand fra Sverigedemkraterna.

Den samme undersøkelsen viste også at Sverigedemokraterna trolig kommer til å hente flest stemmer fra Socialdemokraterna når alt er ferdig opptalt, med Moderaterna på en nær andreplass.

At arbeiderklassen trekkes mot Sverigedemokraterna viste også tall på mulig stemmegivning blant LO-medlemmer. Mens Sosserna forsatt var det største partiet i valgdagsundersøkelsen, med om lag 37 prosent av disse stemmene, fikk SD 25 og var nest størst.

Powered by Labrador CMS