Samfunn

Frankrikes president Emmanuel Macron, Storbritannias statsminister Theresa May og Tysklands statsminister Angela Merkel i Sofia.

EU avslører insentiver for å hindre handelskrig

EUs ledere lovet torsdag å nekte å ha handelssamtaler med USA med mindre de får et permanent unntak fra president Donald Trumps metalltoll.

Publisert Sist oppdatert

Likevel, som et insentiv til den amerikanske handelsministeren Wilbur Ross, drøftet lederne ideer som kan gjennomføres om EU slipper unna USAs toll på stål og aluminium. EU har fått midlertidig unntak fra tollen fram til 1. juni.

EU har også tatt sine forholdsregler, om det ikke blir noen løsning på tollen, med egne tollsatser på amerikansk import. Det inkluderer blant annet Harley Davidson-motorsykler og whisky.

– Den europeiske posisjonen er balansert mellom de som har en mer krigersk holdning og de som ikke vil brenne broer og opprettholde dialog med USA, sa en diplomat i Sofia til AFP.

Lederne har kommet fram til at de kan være åpne for handelssamtaler med USA ved å senke tollen på noen industrielle produkter, men ikke landbruk. I tillegg vil de åpne offentlige innkjøpsmarkeder.

Den begrensede avtalen vil i stor grad handle om biler. Der har president Trump tidligere gått hardt ut mot EUs importtoll, som han mener er urimelig høy.

Ethvert forsøk på å forhandle fram en handelsavtale, uansett hvor liten den blir, krever mandat fra medlemslandene. Eksportgiganten Tyskland er positiv, mens Frankrike er motvillig, skriver AFP.

Powered by Labrador CMS