Samfunn

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen går av fredag.

Frps beste kort forlater regjeringen

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen trekker seg fra regjeringen i dag. Det samme gjør partifelle og olje- og energiminister Terje Søviknes.

Publisert Sist oppdatert
Terje Søviknes sin avgang skal ifølge NTB ha sammenheng med at han «ønsker seg tilbake til lokalpolitikken». Søviknes var ordfører i Os fra 1999 til han ble statsråd i 2016. Han var lenge utpekt som en mulig «kronprins» i partiet, men trakk seg fra alle rikspolitiske verv i 2001 etter at det ble kjent at han hadde hatt seksuell omgang med en 16-årig jente på et landsmøte i Fremskrittspartiets Ungdom.

Ifølge en rekke medier er vil det bli gjort følgende endringer i regjeringen i statsråd på Slottet fredag formiddag:

Ketil Solvik-Olsen trekker seg som samferdselsminister.

Solvik-Olsen blir erstattet av landbruksminister Jon Georg Dale (Frp).

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) går også ut av regjeringen.

Han blir sannsynligvis erstattet av Frps stortingsrepresentant Kjell-Børge Freiberg.

I tillegg vil stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) ta over som landbruksminister når Dale skifter departement.

Uheldig for Solberg

Ketil Solvik-Olsen har lenge vært ansett som en av regjeringens «beste» statsråder. For Erna Solberg er derfor uheldig at særlig Solvik-Olsen nå velger å gå av som samferdselsminister, mener kommentator Aslak Bonde i Politisk Analyse.

– Det er ikke uvanlig at statsråder tar hensyn til familien og/eller blir slitne, men det er dumt for Erna Solberg at det skjer akkurat nå. Statsministeren er såpass svekket etter kontrollhøringen at det kan se ut som om prosjektet hennes går i oppløsning. Men det gjør det foreløpig ikke, sier Bonde.

Han tenker ikke bare på de to Frp-erne som nå forlater regjeringen, men også på at helseminister Bent Høie søker fylkesmannsjobb i Rogaland.

– Ellers er jeg litt usikker på hva skiftene betyr. Dale er forfremmet, og det er interessant ettersom han sees på som en av flere mulige Frp-ledere etter Siv Jensen, dersom den regjeringsvennlige og samarbeidsvillige fløyen i partiet vinner frem.

Fytter til USA

– På den annen side kommer Bård Hoksrud inn, og han sees vanligvis som en representant for de som vil at Frp skal kjøre flere selvstendige løp, uavhengig av regjeringsforpliktelsene. Men jeg tror ikke endringene er av veldig stor betydning for balansen i partiet. Det er viktigere at Sylvi Listhaug nå blir nestleder. Det er uklart om Ketil Solvik-Olsen vil fortsette som nestleder fra USA, sier Aslak Bonde.

Solvik-Olsen har sagt at han er innstilt på å fortsette som nestleder, men ber partiet vurdere om det er hensiktsmessig å gjøre det når han skal bo i USA.

Solvik-Olsen har begrunnet sin avgang med at han vil «følge sin kone», som har fått en attraktiv legejobb i USA.

– Familien vår flytter til USA for et år. Kona mi har fått tilbud om en legestilling ved et stort barnesykehus i Birmingham Alabama. Da denne fantastiske muligheten dukket opp, var det bare å gripe den, sier Ketil Solvik-Olsen til Dagbladet.

Ai... Solvik-Olsen er vel trolig en av de dyktigste FrP har. At han går ut er dumt for FrP, regjeringen og landet. Men en gavepakke til opposisjonen.

Stats­ministeren er såpass svekket etter kontroll­høringen at det kan se ut som om prosjektet hennes går i oppløsning

Listhaug inn i regjeringen igjen?

Førsteamanuensis i statsvitenskap ved Universitetet i Stavanger, Svein Tuastad, er enig med Bonde i at statsrådsskiftene er uheldig for statsminister Erna Solberg.

– Også Siv Jensen risikerer å bli svekket, nå som Sylvi Listhaug sannsynligvis rykker opp som ny nestleder og får økt innflytelse i partiet, sier Tuastad.

Han mener at det nå vil komme krav fra deler av Frp om at Listhaug bør få plass i regjeringen igjen. Hvis Listhaug vil bli statsråd, kan det bli vanskelig å holde en nestleder utenfor regjeringen. Det er i så fall dårlig nytt for Erna Solberg, framhever Tuastad:

– Regjeringssamarbeidet vil da bli tyngre og vanskeligere raskere enn det ellers ville blitt, sier Svein Tuastad.

Også Siv Jensen risikerer å bli svekket, nå som Sylvi Listhaug sannsynligvis rykker opp som ny nestleder

Ubeskrevet blad

Foto Stortingsrepresentant Kjell-Børge Freiberg (Frp) blir etter alt og dømme ny olje-og energiminister. (Lise Åserud / NTB scanpix)

Av de nye statsrådene er det påtroppende olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (47) som er et ubeskrevet blad i rikspolitikken. Freiberg har i mange år – fra 2007 til 2015 – vært ordfører i Hadsel i Nordland.

Mellom 2015 og 2017 ble Freiberg statssekretær i Olje- og energidepartementet. Han har siden 2017 vært innvalgt på Stortinget for Frp fra Nordland, og har fram til i dag sittet i næringskomiteen.

Powered by Labrador CMS