Samfunn

Tidligere seksjonssjef i politiet, Einar Aas, advarte mot økt gjengvold.

Gir politireform skylden for økt gjengvold

Publisert Sist oppdatert

Flere skyteepisoder i Oslo den siste tiden har fått både den nye justisminister Tor Mikkel Wara og Ap-politiker Jan Bøhler til å slå alarm om utviklingen.

Flere sentrale stemmer i politiet mener det som nå skjer, er et resultat av omorganiseringen i Oslo politidistrikt som er blitt gjennomført de siste årene.

Fellestrekk ved omorganiseringene er at politiet har trukket seg tilbake fra gatebildet og bruker ressursene på etterforskningsarbeid.

Både den tidligere lederen for Oslo-politiets Spesielle Operasjoner (SO), Torstein Holand, og den profilerte politilederen Einar Aas, advarte mot at nærpolitireformen kunne føre til en oppblussing i gjengmiljøet i Oslo.

Det skriver Politiforum.

Det var i et brev til Oslo-politimester Hans Sverre Sjøvold 16. september 2016 at Holand slo fast at forslaget til omorganisering av Oslo politidistrikt vil være «en betydelig svekkelse av kampen mot organisert kriminalitet i Oslo».

Han skriver videre i brevet:

«SO har de siste 4-5 årene hatt en betydelig innsats for å holde miljøene under kontroll. Betydelig redusert antall skytinger på offentlig sted underbygger dette. […] Gjengbekjempelse krever tilstedeværelse, informasjonsinnhenting, kontinuitet, dialog og ikke minst en følelse av at politiet utgjør en trussel for den enkelte gjeng og virksomheten de bedriver. Ved at SO på det nærmeste er avviklet, vil det kunne bety en oppblomstring av gjengene igjen.»

– Det som har skjedd på Holmlia og på Vestli, er ikke overraskende. Jeg advarte mot territoriebygging, og sa at det var noe vi måtte motvirke. Det handler om informantbehandling og tilstedeværelse over tid, men alt dette ble borte med den nye organiseringen. Det ble politimesteren krystallklart advart om, men han hørte ikke på oss, sier han til Politiforum.

Uforståelig nedleggelse

Også Einar Aas advarte Sjøvold tilbake i 2016.

Han mener nedleggelsen av seksjon for organisert kriminalitet virker uforståelig.

Han mener man burde lyttet til eget fagmiljø. Men I stedet valgte man å gå for en løsning der Oslo politidistrikt skulle organiseres som de andre politidistriktene i landet.

–Etterretning og etterforskning skulle slås sammen. Forståelig nok sett fra sentralt hold, men faglig sett tror jeg at man i større grad burde søkt mot unntak fra normalmodellen, sier han til Politiforum.

Kontroversielt med «synlig politi»

Under et seminar for politiledere i forrige uke viste leder for Politijuristene, Sverre Bromander, til forskning som sier at en tilfeldig betjent ute på gata vil gå på et ran hvert 14. år. Det politiske ønsket om et «mer synlig politi» er derfor et eksempel på bortkastede ressurser i etaten, mener han.

– Vi styres veldig av politisk gode saker, og det gjør det krevende å være leder i politiet, sier han.

Powered by Labrador CMS