Samfunn

Henrik Ibsen dukke.

Interaktiv Ibsen-oppsetning tatt av plakaten i Kina

Kinesiske myndigheter har tatt Henrik Ibsens skuespill «En folkefiende» av plakaten i Beijing etter at publikum ropte slagord for ytringsfrihet fra salen.

Publisert Sist oppdatert

Det er den tyske stjerneregissøren i Thomas Ostermeier som har ansvar for oppsetningen som var på turné i Kina. Verdenskjente Ostermeier opplyser at forestillingen ble avbrutt første kveld etter at publikum ropte slagord fra salen. Forklaringen som er gitt, er at det er oppstått tekniske problemer og alle de andre planlagte forestillingene er også avlyst nå.

Ble for mye

Ostermeiers anerkjente versjon av det norske verket har vært innom rundt 40 land verden over siden 2012. Det var satt opp for tre forestillinger på et teater like ved Tiananmen-plassen. Ostermeiers versjon inkluderer en interaktiv scene der skuespillere og publikum deltar sammen.

– Da myndighetene innså at det var lagt opp til interagering, gjorde de alt de kunne for at det ikke skulle bli en skandale, sier Ostermeier til AFP.

– Men nyheten hadde spredt seg som ild i tørt gress på sosiale medier, legger regissøren i det berømte teateret Schaubühne Berlin til.

All omtale av den nevnte scenen ble raskt sensurert vekk fra artikler og reklame for teaterstykket. Den statlige kontrollen over internett i Kina har økt under president Xi Jinping, så all omtale av den kontroversielle scenen ble også forsøkt fjernet på sosiale medier.

Stillhet

Ostermeier opplyser at han fikk beskjed fra offisielt holdt før åpningskvelden om å fjerne scenen fra stykket. I stedet byttet han den ut med en kunngjøring over høyttaleranlegget der publikum ble informert om at «vi ville gjerne ha hatt en diskusjon med dere, men skuespilleren som skulle gjøre det, har mistet stemmen sin. Har det noen gang skjedd med dere? »

– Deretter kom hele troppen på scenen og sto der i stillhet i to minutter. Publikum skjønte poenget med en gang. Noen begynte å rope ut støtte til ytringsfrihet og individuell valgfrihet, sier Ostermeier.

Tyskeren har turnert i Kina før, og sier at han på forhånd var advart om at det ville være umulig å sette opp «En folkefiende» i Kina på grunn av tematikken i stykket.

Ostermeier sier at han tror Kina ønsket å vise hvor åpne de er ved å invitere ham til å ta med oppsetningen til landet, men at de neppe hadde sett hans versjon av skuespillet i forkant.

Alle øvrige forestillinger er nå avlyst på grunn av tekniske problemer, ifølge myndighetene.

Powered by Labrador CMS