Samfunn

Illustrasjonsfoto

Jernbanedirektoratet signerte kontrakten med Go-Ahead til tross for klage

– En konkurranse bare om pris og ikke om kvalitet, mente jernbaneselskapet SJ, og leverte en formell klage på kontraktstildelingen for Sørlandsbanen. Likevel signerte Jernbanedirektoratet kontrakten med britiske Go-Ahead.

Publisert Sist oppdatert

Jernbanedirektoratet besluttet denne måneden at kontrakten for å stå for togtilbudet på Sørlandsbanen, Arendalsbanen og Jærbanen ble tildelt Go-Ahead Norge AS.

Tirdag ble det kjent at det selskapet SJ Norge, som også ga et tilbud om å få drifte togstrekningene, har fremmet en formell klage til Jernbanedirektoratet.

De mener anbudet bryter med lov om offentlige anskaffelser, at kvalitetskriteriet er vurdert feil og at vinneren, Go-Ahead, skulle vært avvist fordi prisene de har levert er urealistisk lave i forhold til ytelsen.

De ber om at hele prosessen blir «grundig gjennomgått» for å få klarhet i om Jernbanedirektoratet har lagt til rette for en rettferdig konkurranse.

– Dette er også av stor betydning for de kommende anbudskonkurransene på jernbanen, sier administrerende direktør i SJ Norge, Bendek Maartmann-Moe.

SJ Norges klage omhandler selve prosessen og hvordan kvalitet i tilbudet har blitt vektet mot pris.

I anbudet skulle kvalitet vektes 60 prosent og pris 40 prosent.

– Det er flere forhold som tyder på at prosessen i praksis har blitt en konkurranse bare om pris og ikke om kvalitet, sier Martmann-Moe.

Dagens Perspektiv får bekreftet fra både Jernbanedirektoratet og SJ at kontrakten med Go-Ahead likevel ble signer tirsdag klokken 12.

– Klagen var av en slik karakter at det ikke hindret Jernbanedirektoratet å signere avtalen, sier fungerende kommunikasjonssjef Njål Svingheim i direktoratet.

Klagen skal nå gjennom «vanlig saksbehandling», forteller han.

– Men direktoratet fortsetter som før. Dette endrer ingenting, sier Svingheim.

Mangel på innsyn

Bendek Maartmann-Moe i SJ sier til Dagens Perspektiv at de først og fremst reagerer på manglende innsyn i argumentasjonen til direktoratet for at Go-Ahead skal klare å levere til prisen som ligger i tilbudet.

– Vi får rett og slett ikke dette regnestykket til å gå opp, med de betingelsene som ligger i anbudet.

– Dette gjelder ikke bare denne ene strekningen, men hele prosessen og senere konkurranser. Vi er redd for at kvalitet vektlegges i langt mindre grad enn det som står på papiret, sier Maartmann-Moe.

Han mener også at prosessen har gått alt for fort fra tildeling til kontraktssignering.

Optimistiske trafikkprognoser

Det vekket oppsikt da britiske Go-Ahead, som er utskjelt i hjemlandet og skårer lavt i kundeundersøkelser, vant anbudskonkurransen.

Tre togselskap var med i sluttfasen av konkurransen og det var små forskjeller mellom dem.

Alle scoret til «meget bra» eller «svært bra» på kvalitetskriteriene og det var marginale forskjeller mellom tilbyderne, kommer det frem av Jernbanedirektoratets vurdering.

Til slutt ble pristilbudet for å drive trafikken i ti år avgjørende, og Go-Ahead leverte et tilbud som var 21 prosent lavere enn nærmeste konkurrent.

– De hadde høyere inntektsanslag, noe de rettferdigjør gjennom planer om å jobbe aktivt i markedet, sa Kommunikasjonsdirektør i Jernbanedirektoratet, Stein Horrisland, da anbudsvinneren ble kjent.

Powered by Labrador CMS