Samfunn

Høring om ungdomskrim i Oslo: Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap), Tone Tellevik Dahl (Ap), leder for Stovner bydelsutvalg Rashid Nawaz, barne- og ungdomspsykiater Pål Henriksen og spesialrådgiver Yngve Carlsson i KS.

Klasseskiller med farge

Frp mener ungdomskriminaliteten i Oslo handler om innvandring. – Dette handler om sosiale forskjeller og klasse. Og nå har klassen fått en farge, svarer byrådsleder Raymond Johansen.

Publisert Sist oppdatert

Etter mandagens høring om ungdomskriminalitet i Oslo lovet byrådsleder Raymond Johansen (Ap) en tiltakspakke verdt 49 millioner kroner. Tirsdag skal bystyret behandle revidert budsjett for hovedstaden.

Frps Jon Helgheim sier imidlertid at innvandringspolitikk er en del av løsningen på ungdomskriminaliteten i Oslo.

– Det nytter ikke å bli sint hver gang innvandring kommer opp i denne diskusjonen og nekte å snakke om temaet. Det er en ansvarsfraskrivelse, sier innvandringspolitisk talsmann i Frp Jon Helgheim til Klassekampen. Helgheim frykter «svenske tilstander» om politikerne ikke tør å snakke om problemer ved innvandring.

– Ledere som Raymond Johansen vil bare bortforklare problemet. En slik måte å håndtere problem på, har skapt handlingslammelse i Sverige, fordi man har blitt mer opptatt av å forklare hva problemet er enn å gjøre noe med det, sier Helgheim.

Nå har klassen fått en farge, og det er et problem

Ikke passive

– Hvis Helgheim er redd for at vi ikke snakker nok om innvandring, må han ha liten tro på egen evne til å sette dagsorden, svarer byrådsleder Raymond Johansen, som legger til at det ikke er byrådets ansvar å lage innvandringspolitikk.

– Dette handler i hovedsak om sosiale forskjeller og klasse. Nå har klassen fått en farge, og det er et problem. Men det betyr ikke at etnisitet er hovedproblemet, selv om vi må snakke om viktige grep for integrering, som bedre norskopplæring, sier Johansen og avviser at det rødgrønne byrådet har opptrådt passivt når det gjelder ungdomsproblemene i Oslo.

– Dagens problemer er blant annet et resultat av at det tidligere byrådet kuttet i tildelingene til bydelene i en lang periode, sa Johansen i mandagens åpne høring i Oslo rådhus om ungdomskriminalitet, der han var kalt inn for å redegjøre for kommunens arbeid innen forebygging.

– Vårt byråd har styrket bydelenes økonomi med 1,2 milliarder kroner, mens bevilgningene til skoler og barnehager er styrket med over seks milliarder kroner. Men det er jo ikke slik at effektene kommer over natta, slo han fast.

Tiltakspakke

Byrådet har fått kritikk av opposisjonen for å opptre passivt når det gjelder ungdomskriminaliteten i Oslo, etter en rekke voldsepisoder i utsatte bydeler som Stovner og Holmlia.

– Vi har fått faresignaler gjennom hele 2017 uten at det har ført til noe særlig handling fra byrådet, sier James Stove Lorentzen (H) til Klassekampen.

Johansen svarer at han vil legge fram forslag om en tiltakspakke på 49 millioner kroner når bystyret tirsdag skal behandle revidert budsjett for hovedstaden. Pakken inneholder blant annet 16 millioner til strakstiltak i sommer, 10 millioner til opprusting av fritidsklubber og 8 millioner til utsatte skoler.

To hovedproblemer

Samtidig slår han fast at situasjonen i Oslo den siste tiden, med vold, trusler og drapsforsøk, er «totalt uakseptabel».

Ifølge Johansen er problemet todelt, med gjenger med tilknytning til internasjonal organisert kriminalitet, som Young Bloods på Holmlia, og utagerende ungdom.

– Disse henger sammen, men vi må likevel skille dem fra hverandre fordi de krever ulike svar, sier han.

Powered by Labrador CMS