Samfunn

KrFs finanspolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad og resten av KrF stemte nei til Sps forslag om å stanse gebyr på å dø, selv om de er skarpe motstandere av gebyret. KrF vil heller ta kampen med regjeringen i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett.

KrF stemte ja til dødsgebyret de er imot

KrF har lenge rast mot regjeringens dødsgebyr. Men da Sps forslag om å stanse gebyret ble behandlet i Stortinget tirsdag kveld, stemte partiet nei.

Publisert Sist oppdatert

Kristelig Folkeparti har tidligere omtalt det som et «arbeidsuhell» at de gikk med på regjeringens forslag om å ilegge et gebyr på 1.130 kroner for å få utstedt skifteattest ved dødsfall – det mye omtalte «dødsgebyret» – under budsjettforhandlingene med regjeringen før jul i fjor.

Da gebyret ikke var fjernet i forslag til revidert nasjonalbudsjett, uttrykte partiet både skuffelse og sinne.

– Det er en avgift som rammer de svakeste og som er usosial, uttalte finanspolitisk talsmann Kjell Ingolf Ropstad (KrF) den gangen.

Stemte imot

Partiet lot imidlertid første mulighet til å stanse gebyret gå fra seg: Tirsdag kveld behandlet Stortinget et forslag fra Senterpartiet om å ikke innføre gebyret. De andre rødgrønne partiene støttet forslaget, mens KrF valgte å stemme nei. Dermed ble det ikke flertall for å droppe gebyret.

Ropstad sier årsaken er at de vil ta saken under de pågående forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett med regjeringen.

– Denne saken er en del av budsjettavtalen for 2018, og KrF er derfor ryddige og forholder oss til regjeringspartiene i denne saken. Å gjøre dette gebyret til historie før det er innført, er en av de viktigste sakene i forhandlingene, sier Ropstad til NTB.

Sp skuffet

Senterpartiet er skuffet over at KrF ikke benyttet anledningen til å støtte forslaget.

– Vi ville gjerne ha avklart denne saken nå. Jeg er helt sikker på at regjeringen ville ha diskutert revidert nasjonalbudsjett med KrF selv om saken nå hadde blitt avklart, sier Sp stortingsrepresentant Geir Pollestad.

– Vi er fortsatt overrasket over at Frp og Høyre vil hente inn 40–50 millioner i kroner i året på et så smålig og usosialt gebyr, legger han til.

Gebyret skal innføres fra og med 1. juli dersom KrF ikke får stanset det i forhandlingene.

Powered by Labrador CMS