Samfunn

Steve Bannon poserer på Piazza Navona i Roma mars 2018.

Laber interesse for Steve Bannons supergruppe i Europa

Europeiske høyrepopulister har liten tro på samling.

Publisert Sist oppdatert

Steve Bannon ble omtalt som president Trumps hjerne og den fremste strategen for den alternative høyresiden i USA. Men siden han ble utstøtt fra Det hvite hus har han slitt med å nå igjennom.

I juli ble det klart at Bannon jobber for å samle flere av de radikale høyrepartiene i Europa. Dette skal skje gjennom opprettelsen av en egen tenketank i Brussel med navnet Movement.

Målet skal være større gjennomslag i Europaparlamentet.

Men så langt er det lite som tyder på at han er i ferd med å lykkes. Flere ledere på høyresiden avfeier nå forsøket som blir beskrevet som naivt og uten forståelse for høyrepartienes lokale særegenheter.

– Steve Bannon vil ikke være i stand til å forfalske en allianse av likesinnede mennesker i Europa, sier lederen i det tyske Alternative für Deutschland, Alexander Gauland til lokalavisen Der Westen.

Ifølge Gauland har opposisjonspartiene i Europa svært forskjellige interesser og i mange tilfeller er de også helt forskjellig bygget opp.

– Vi er ikke Amerika, sier han.

Jérôme Rivière er talsperson for Front National i Frankrike. Til Politico sier også han at Bannon er amerikaner og ikke har noe i et europeisk parti å gjøre.

Professor ved American University og ekspert på den europeiske høyresiden, Cynthia Miller-Idriss, sier til Washington Post at flere av den ytterliggående høyresidepartiene vil være svært forsiktige med å bli assosiert med Bannon akkurat nå hvor flere av dem øyne muligheten til å stjele stemmer fra sentrum.

– Afd forsøker å posisjonere seg som anit-islam og anti-innvandring, men de ønsker at dette skal være normal politikk og distanserer seg derfor fra andre ekstreme holdninger, sier hun til avisen.

Powered by Labrador CMS