Samfunn

ALVORLIG SAK: – Konklusjonen vår er ikke gitt. Jeg ser frem til å få råd fra landsstyret, sa Knut ARild Hareide ved starten av KrFs ekstraordinære landsstyremøte i forbindelse med Listhaug-saken.

– Listhaug har fått min tilgivelse, men har hun vår tillit?

– Det er Erna Solberg som har ansvaret dersom det blir mistillit mot Sylvi Listhaug, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Publisert Sist oppdatert

Det var en alvorstung og kritisk partileder Knut Arild Hareide som holdt en kort innledning for pressen, før KrFs landsstyre lukket dørene til møterommet på Stortinget der partiet de neste timene skal drøfte spørsmålet om mistillit mot Sylvi Listhaug.

– Alle kan få tilgivelse, og jeg har tilgitt Sylvi Listhaug. Spørsmålet er om KrF kan ha tillit til henne, sa Knut Arild Hareid til sitt landsstyre mandag formiddag.

Det ekstraordinære landsstyremøtet var innkalt fordi KrFs stortingsgruppe har bedt om råd om hvordan KrF skal stille seg i spørsmålet om mistillit mot Sylvi Listhaug, som Rødt vil fremme i Stortinget klokka 10 tirsdag morgen.

Hareide var svært kritisk til måten Sylvi Listhaug har opptrådt på som statsråd. Han påpekte at statsminister Erna Solberg og kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner begge ga en tydelig og uforbeholden unnskyld for Listhaugs famøse Facebook-posting, mens Listhaug selv trenger seks dager og fire forsøk i stortingssalen før hun klarte å gi en uforbeholden unnskyldning.

Hareide understreket at det er Erna Solberg som statsminister som har ansvaret for situasjonen som nå har oppstått og at det er henne som eventuelt har ansvaret dersom regjeringen velger å stille kabinettspørsmål i Stortinget.

Han ville med andre ord ikke la seg presse til et bestemt standpunkt, og understreket at problemet med Listhaug og Frp «stikker dypere enn bare denne enkeltsaken»:

– I fem år har Erna Solberg tillatt Frp å drive dobbeltkommunikasjon fra regjering. Det har hatt betydning for statsministerens autoritet. Nå må det bli en slutt på dette, sa Hareide.

Alle kan få tilgivelse, og jeg har tilgitt Sylvi Listhaug. Spørsmålet er om KrF kan ha tillit til henne

Krevende for KrF

Men KrF-lederen erkjente på imidlertid at denne saken er svært krevende for KrF.

– Vi gikk til valg på å fjerne Frp fra regjering, men med Erna Solberg som vår statsministerkandidat. Vi har følt oss forpliktet til å støtte henne Solberg selv om vi i dag er et opposisjonsparti, sa Hareide., før han avsluttet:

– Konklusjonen vår er ikke gitt. Jeg ser frem til å få råd fra landsstyret.

KrF-møtet vil pågå «så lenge som nødvendig» – altså helt til at man på et eller annet vis har konkludert i saken. Rett etterpå skal stortingsgruppa i KrF møtes.

Om KrF vil offentliggjøre sin konklusjon i løpet av dagen er usikkert. Det er mulig partiet først vil «høre» Erna Solberg i Stortinget før de tilkjennegir sitt endelige standpunkt.

Powered by Labrador CMS