Samfunn

– Løsningen er et føderalt Europa

Venstresidens politiske rockestjerne, Yanis Varoufakis sikter mot Europaparlamentet. Onsdag gjestet han Oslo.

Publisert Sist oppdatert
Også i salen var tidligere president for Mexico, Felipe Calderon. Under et tordnende innlegg hamret han løs mot USA president Donald Trump som han mener gjør mye for å rive ned demokratiet i dag.

– Hvis man ser på situasjonen i Europa i dag, er det en ting som er helt unikt, sier Yanis Varoufakis til en forsamling i Oslo. – Mens vi har tidenes største pengesekk i form av sparing, har vi også tidenes relativt sett laveste investeringer.

Den tidligere greske finansministeren som gjerne ble avbildet i skinnfrakk og på motorsykkel, var ett av trekkplastrene på det årlige arrangmentet til Xynteo hvor innflytelsesrike personer med store visjoner kommer sammen for å finne løsninger på de største problemene vi har i verden i dag.

Foto Skuespiller fra Nasjonalteateret åpnet Xynteo onsdag morgen. Foto: JBJ.

Varoufakis mener Europa må samles politisk fordi løsningen må være politisk, og den går blant annet ut på å investere mer i grønn teknologi.

Søndag kunngjorde bevegelsen Demcracy in Europe, DiEM25, som han var med å grunnlegge i 2016, at Varoufakis vil stå til valg i Europaparlamentet i Tyskland.

– Jeg vil stå til valg fordi jeg ønsker en ny overnasjonal politikk for Europa, uttalte han da, ifølge nettstedet Euractive.

Som gresk finansmininster var det hans viktigste oppgave å forhandle med kreditorene om landets svimlende gjeld.

Og gjeld er fortsatt et tema for Varoufakis - eller i hvert fall sparetiltak i nasjonale økonomier som følge av høy gjeld.

– Det tyske folk drukner i penger, men folket har blitt utsatt for de samme strenge sparetiltakene som man har sett mange andre steder i lenger sør i Europa, sier han.

Demokrater må samles

Under arrangementet til Xynteo pekte han på viktigheten av å finne løsninger gjennom demokratiske institusjoner og at disse må styrkes.

– Løsnigen er et føderalt Europa, sier Varoufakis.

Foto Tidligere president i Mexico, Felipe Calderon. Foto: JBJ.

– Demokrater alle steder for komme sammen og bekjempe ytterligående populister, sier Calderon.

Powered by Labrador CMS