Samfunn

Illustrasjonsfoto. BankAxept vil fortsatt holde åpent for tredjeparter etter at selskapet slår seg sammen med Vipps og BankID.

Lover «ikke-diskriminerende» betingelser for Vipps-kunder

Men er uenig i Konkurransetilsynets vurdering av fusjonen med Vipps.

Publisert Sist oppdatert

I en foreløpig vurdering av varselet fra hovedorganisasjonen Virke skriver Konkurransetilsynet at de er bekymret for at fremtidige Vipps-konkurrenter ikke vil få tilgang til grunnleggende infrastruktur for betalingsformidling og ID-tjenester når selskapet slår seg sammen med BankAxept og BankID.

De involverte partene er ikke enige i tilsynets vurdering, skriver sjef i BankAxept, Øyvind Apelland i en epost til Dagens Perspektiv.

Likevel har de foreslått å imøtekomme bekymringene gjennom «konkrete forpliktelser» som har til hensikt å sikre tredjeparter tilgang til nødvendige tjenester fra det fusjonerte selskapet på «ikke-diskriminerende» betingelser.

Disse forpliktelsene er utbrodert i ni punkter og innebærer blant annet at tredjeparter ikke kan nektes tilgang til nødvendige tjenester fra Bank-ID eller utstedelse av virtuelle BankAxept-kort i tredjeparters betalingsløsningeruten uten saklig grunn.

I dokumentet, som foreslås bindende i tre år, går det også frem at Konkurransetilsynet kan oppnevne en forvalter til å overvåke og besørge at vilkårene i det eventuelle vedtaket gjennomføres og overholdes.

– Etter hva vi forstår er disse forslagene en del av de tiltakene Konkurransetilsynet vil foreslå, skriver Apelland.

Foto BankAxept-sjef Øyvind Apelland er forberedt på å forplikte seg til «ikke-diskriminerende» betingelser etter at fusjonen med Vipps og BankID er i boks. (Foto: BankAxept)

Konkurransetilsynets bekymringer er først og fremst knyttet til åpen tilgang til enkelte tjenester som BankAxept og BankID tilbyr. Apelland mener bekymringen er misforstått.

– Rasjonalet for fusjonen er nettopp å bygge videre på åpenhet og samarbeid i markedet, noe som vil være helt avgjørende for at det fusjonerte selskapet skal kunne lykkes i markedet, skriver han.

Å forsøke seg på produktkoblinger, slik Konkurransetilsynet frykter, vil virke mot sin hensikt, tror han.

– Forretningsmulighetene til selskapet vil faktisk øke om vi ikke forsøker på produktkoblinger som bidrar til at vi støter aktører i markedet fra oss. Dette er prinsipper som ligger til grunn for alle tre selskapers suksess så langt og vil være meget viktig også i fremtiden, mener Apelland.

Konkurransetilsynet har bedt om innspill fra markedsaktører og andre om de foreslåtte forpliktelsene innen tirsdag 17. april, og partene vil fortsette sin dialog med tilsynet om dette etter at disse er mottatt.

BankAxept-sjefen tar sikte på at innspillene som kommer fra bedriftene godkjennes «innen kort tid», skriver han i eposten.

Powered by Labrador CMS