Samfunn

Mener fremmed makt kan stå bak angrepet mot Helse Sør-Øst

Publisert Sist oppdatert

Mandag 8. januar ble Sykehuspartner HF varslet av HelseCert (Norsk Helsenett SF) om at det pågikk unormal aktivitet mot datasystemer i regionen. Det ble avdekket innbrudd i deres datasystemer, og trusselaktøren er en avansert og profesjonell aktør, fikk helseforetaket beskjed om.

I går, en uke etter angrepet, begynte PST å etterforske saken.

Tirsdag ettermiddag opplyser de at forholdet etterforskes som mulig brudd på straffeloven § 121, som omhandler etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter.

«Det er mistanke om at noen til fordel for en fremmed stat samler inn opplysninger som, hvis de hvis de blir kjent for en slik stat eller for øvrig avsløres, kan skade grunnleggende nasjonale interesser som gjelder samfunnets infrastruktur, så som opplysninger om helseberedskap,» skriver PST.

Etterforskningen er i en helt innledende fase, og er gitt høy prioritet.

PST opplyser at det er innledet tett samarbeid med aktuelle offentlige myndigheter, som arbeider med sikte på skadereduserende tiltak og gjenopprettelse av normaltilstand i systemene. PST deltar i koordineringen gjennom Felles Cyberkoordineringssenter (FCKS).

I beredskap

Mandag uttalte Sykehuspartner HF og Helse Sør-Øst RHF at de ser «svært alvorlig» på situasjonen. Begge er i beredskap.

– Dette er en svært alvorlig situasjon, og det er satt i gang tiltak for å begrense skadene i forbindelse med innbruddet. Ledelsen i helseforetakene i regionen har vært løpende orientert, og det er ikke noe som så langt tilsier at innbruddet har fått konsekvenser for pasientbehandlingen eller pasientsikkerheten. De beste ressursene i Sykehuspartner arbeider nå sammen med den fremste ekspertisen i landet for å skaffe oversikt over, og løse situasjonen, uttalte administrerende direktør Cathrine M. Lofthus i Helse Sør-Øst RHF mandag.

Powered by Labrador CMS