Samfunn

Illustrasjonsfoto. Nordmenn vil gjerne gi fra seg biometrisk informasjon i bytte mot enklere betalingsløsninger.

Nordmenn ivrer etter å bruke fingeravtrykk og ansiktsgjenkjennelse som betalingsmetode

Publisert Sist oppdatert

En ny undersøkelse om nordmenns holdninger til ny teknologi viser at folk flest ønsker andre betalingsmåter enn bankkort i fremtiden.

De mest populære alternativene til bankkortet er mobiltelefon (35 prosent), etterfulgt av klokker (8 prosent) og armbånd (4 prosent). Syv prosent oppgir at de ønsker å bruke kontanter også i fremtiden.

Undersøkelsen er utført av Norstat på oppdrag for Mastercard, og omfatter 1024 nordmenn over 18 år.

– Kontaktløs betaling og Internet of Things gjør at vi innen få år vil kunne betale med stort sett alle typer wearables. Undersøkelsen viser at nordmenn ønsker denne utviklingen velkommen, sier talsperson for Mastercard Norge, Inge Kjønnøy, i en pressemelding.

58 prosent av de spurte tror at identifisering ved betaling vil skje med biometri - for eksempel fingeravtrykk, iris-skanning eller ansiktsgjennkjennelse - innen fem år. Ifølge Mastercards undersøkelser foretrekker ni av ti forbrukere biometri fremfor passord når de skal utføre betalinger.

– Vi er ikke i tvil om at biometri er fremtiden for betalingstjenester, sier Kjønnøy.

Denne typen identifisering er allerede godt kjent blant forbrukere, ettersom så godt som alle mobiltelefoner benytter seg av teknologien. I tillegg kan brukere av betalingstjenesten Vipps, som foreløpig har tilnærmet monopol på mobilbetalingsmarkedet i Norge, i mange tilfeller benytte seg av fingeravtrykk når de skal betale.

Denne funksjonaliteten vil også være tilgjengelig når Apple Pay lanseres i Norge om kort tid, og i Samsung sin tilsvarende løsning. Sistnevnte har imidlertid ikke slått fast når tjenesten kommer til Norge.

Selv om disse tjenestene foreløpig ikke er tilgjengelig her til lands, har norske betalingsløsninger har vært gjennom kraftige omveltninger de seneste årene. 48 prosent av respondentene i undersøkelsent til Mastercard er helt eller delvis enige i at Norge nå har innovative betalingsløsninger sammenlignet med andre land. Tre prosent er helt uenige.

– Funnene viser at nordmenn verdsetter tjenester som kontaktløs betaling og mobilbetaling. Digitaliseringen av betalingsbransjen har akselerert kraftig. Vi ser et helt annet landskap i betalingsmarkedet i dag enn vi gjorde for få år siden, men den digitale revolusjonen er så vidt i gang, sier Kjønnøy.

Powered by Labrador CMS