Samfunn

Norske myndigheter skeptiske til britisk EØS–medlemskap

Publisert Sist oppdatert

NUPI-direktør Ulf Sverdrup mener britisk EØS-medlemskap vil svekke Norges tilknytning til EU. Norskem myndigheter er skeptiske til Storbritannia i EØS.

Når Storbritannia offisielt går ut av EU neste år, må de forhandle fram en ny avtale. Norske myndigheter er bekymret for at landet skal bli med i EØS-avtalen. Denne uken ble NUPI-direktøren innkalt til høring i Parlamentet i London hvor han forklarte norske myndigheters skepsis.

– I dag kreves det enstemmighet i EØS-rådet når EU-regler skal legges til i avtalen. Det betyr at ett av EØS-landene har mulighet til å blokkere forslaget. Britene kan komme til å legge ned veto mot ting som Norge vil ha. Det er en viktig grunn til at norske myndigheter bekymrer seg, sier han til Klassekampen.

En annen grunn til bekymring er ifølge Sverdrup at EØS-avtalen på sikt vil bli en helt annen type avtale.

– For Norge har EØS innebåret en utviklingsbane med et tettere samarbeid med EU, men hvis britene bruker EØS for å desintegrere seg fra EU, så er ikke det i Norges interesse.

Sverdrup beskriver EØS-avtalen som et «stabilt, men delikat kompromiss» i norsk politikk. Han trekker fram at med en ny avtale for britene, vil det plutselig komme et nytt alternativ, noe som vil påvirke det norske debattklimaet.

Powered by Labrador CMS