Samfunn

Døtrene til innvandrere er langt oftere i jobb enn mødrene.

Norskfødte med innvandrerforeldre tjener bedre enn foreldrene

Særlig tydelig er dette for dem med bakgrunn fra India og Vietnam.

Publisert Sist oppdatert

Statistisk sentralbyrå har gjort en analyse hvor de har sett på norskfødte med innvandrerforeldre i aldersgruppen 30–39 år i 2016 og i hvilken grad deres foreldres utdannings- og inntektsnivå har blitt overført til neste generasjon.

Tallene viser at det er mange flere norskfødte med innvandrerforeldre som har fullført en høyere utdanning, enn det var i foreldregenerasjonen. Men igjen er det klare forskjeller mellom landene.

Skiller seg ut

Norskfødte med bakgrunn fra India og Vietnam skiller seg ut ved at forskjellen til foreldregenerasjonen er svært stor. Blant norskfødte med indisk eller vietnamesisk bakgrunn, som i 1993 hadde en forelder med lav utdanning, hadde godt over halvparten fullført høyere utdanning som voksen i 2016.

22 prosent av norskfødte med indisk bakgrunn hadde lav utdanning sammenlignet med 34 prosent blant deres foreldre. Blant vietnamesere er denne forskjellen enda større, respektive 18 og 66 prosent.

I den største gruppen, norskfødte med pakistansk bakgrunn, er mobiliteten i utdanning mellom generasjonene mindre. 65 prosent av pakistanske hovedinntektstakere i 30-årene hadde registrert lavere utdanning i 1993, mens 37 prosent av deres barn hadde tilsvarende utdanningsnivå i 2016.

Blant pakistanske unge som hadde en hovedinntektstaker med lav utdanning, har en av tre høyere utdanning. Blant norskfødte med tyrkisk bakgrunn er denne andelen med høy utdanning mindre: 21 prosent.

Nesten 90 prosent av tyrkiske hovedinntektstakere i 30-årene hadde lavere utdanning i 1993 – blant deres barn hadde 44 prosent tilsvarende utdanningsnivå i 2016.

Døtrene er langt oftere i jobb enn mødrene

Norskfødte kvinner med innvandrerbakgrunn har en helt annen tilknytning til arbeidsmarkedet i 2016 enn deres mødre hadde da de var på samme alder i 1993. Dette gjelder for alle de fire landene, men i ulik grad.

Mange av disse innvandrermødrene hadde ingen eller lav yrkesinntekt og havnet derfor i laveste inntektsklasse. I den største gruppen, mødre fra Pakistan, befant åtte av ti seg blant firedelen med lavest inntekt. Hos deres døtre gjelder dette for fire av ti i 2016. Bare 2 prosent av pakistanske mødre var i øverste inntektsklasse i 1993, mot 17 prosent av deres døtre i 2016.

SSB finner størst andel blant dem med høyest yrkesinntekt hos norskfødte døtre med vietnamesisk og indisk bakgrunn – henholdsvis 34 og 43 prosent. Blant deres mødre var tilsvarende andeler 13 og 26 prosent i 1993.

Det at de norskfødte døtrene har tatt mer utdanning enn mødrene, har også ført dem langt høyere opp i inntektsfordelingen – først og fremst sammenlignet med deres mødre, men også sammenlignet med jevnaldrende uten innvandrerbakgrunn.

Powered by Labrador CMS